Güney Afrika’da gösterilerde yaklaşık 80 kişi öldü

Güney Afrika’da gösterilerde yaklaşık 80 kişi öldü
NotHaber

Eski Cumhurbaşkanı Zuma’ya verilen 15 ay hapis cezası nedeniyle 9 Temmuz’da başlayan protestolar yağmalama olaylarına evrildi. Ülkenin çeşitli bölgelerinde 5 günde yaklaşık 80 kişi öldü, 400 kişi de gözaltına alındı.

Güney Afrika şiddet olaylarıyla sarsıldı. Hakkında 15 ay hapis cezası verilen eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başlayan protestolar, kısa sürede şiddet olayları içeren ayaklanmalara dönüştü. Kwazulu-Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayıda mağaza ve iş yeri yağmalandı.

İZDİHAMDA EZİLEREK CAN VERDİLER

Johannesburg'un Soweto bölgesinde yaşanan olaylarda bugün 10 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. Yeni ölümlerle birlikte Gauteng'de olayların başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 19'a yükseldi. Yetkililer, eyalette bugüne dek 26 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek bu kişilerin çoğunluğunun yağmalama sırasında çıkan izdihamda can verdiğini aktarmıştı. Böylece, Gauteng ve Kwazulu-Natal'da 9 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 80'e yükselmiş oldu. Gauteng'de olaylarla ilişkisi olduğu tespit edilen yaklaşık 400 kişi gözaltına alındı.

YOLSUZLUK VE KARA PARA SUÇLAMASI

29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılan Zuma, mahkemenin aldığı bu karara karşı dirense de 8 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu. Zuma; yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 ayrı suçlamadan yargılanıyor.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz