Fransız çimento devi Lafarge DAEŞ ile yıllarca ortakmış!

Fransız çimento devi Lafarge DAEŞ ile yıllarca ortakmış!
NotHaber

Dünyaca ünlü şirketin Suriye’de DAEŞ unsurlarına yıllarca çimento sattığı, tamamen kendi bilgisi dahilinde gelişmesine rağmen Fransa istihbaratının da bu yapılanın suç olduğuyla ilgili olarak şirketi uyarmadığı ortaya çıktı!

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı destekleyerek, Suriye ve Irak’ta YPG/PKK ile açıktan işbirliği yaparak, Libya’da Türkiye karşıtı unsurların arkasında durarak Türkiye’ye düşmanlık yapan Fransa ile ilgili çok önemli bir detay ortaya çıktı. YPG/PKK karşısında durduğu için Türkiye’yi “terörist devlet” gibi gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayan ithamlarla suçlayan Fransa’da kirli çamaşırlar meydana serildi; dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge'ın DAEŞ ile Suriye’de iş yaptığı ve Fransa istihbaratının da bu olaydan haberdar olduğu ortaya çıktı!

BÖLGEDEN HABER ALMAK İÇİN KULLANMIŞLAR

Fransız kurumlarına ait belgeler, Lafarge'ın, DEAŞ ile ilişkisi hakkında Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiği ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gözler önüne serdi. Lafarge'ın ilişki ağını, Suriye'deki terör örgüleriyle iş birliğini ve faaliyetlerini yürütebilmek için yaptığı görüşmelerini bölgeden haber almak için kullanan Fransız istihbarat ajanslarının, şirketi yaptıklarının suç olduğu konusunda uyarmadığı da belgelerde yer aldı.

O ÇİMENTOLARLA SIĞINAK VE TÜNELLER İNŞA EDİLDİ

Belgelerde, Lafarge şirketi ile Fransız istihbarat servisi arasındaki ilişkinin 22 Ocak 2014'te şirketin güvenlik müdürü Jean Claude Veillard'ın İçişleri Bakanlığı istihbaratına ait bir adrese gönderdiği e-postayla başladığı anlaşılıyor. Şirket yetkilisi Veillard, mailinde Suriye'de halen aktif olduğunu ve çalışmalarının devam edebilmesi için “yerel aktörlerle” ilişki kurması gerektiğini belirtti. DEAŞ'ın Lafarge’dan temin ettiği çimentolarla ABD öncülüğündeki Koalisyon güçlerine karşı güçlü sığınaklar ve tüneller inşa ettiği biliniyor. Şirket, Haziran 2018’de kendilerine yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlamasıyla itham ediliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz