Fransa’da ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ cezası

Fransa’da ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ cezası

Macron’u astığı afişlerde Hitler’e benzeten 62 yaşındaki Fransız’a “bariz şekilde zarar verme arzusu” ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlarından 10 bin euro para cezası verildi. Vatandaş kendini “Karikatürle ifade tarzı eskiden beri süregeliyor” diye savunsa da yeterli olmadı.

Türkiye’yi Avrupa medyasında sıklıkla “demokrasi yok” tartışmalarının odağına getiren “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” konusu, bu kez de Fransa’da gündemde. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un suç duyurusu üzerine güneydeki Toulon kentindeki mahkemede görülen davada, Macron'un, Adolf Hitler'e benzetildiği afişleri asan 62 yaşındaki Michel-Ange Flori'ye savcı "bariz şekilde zarar verme arzusu" suçlamasını yöneltti. Mahkeme, Flori'yi Cumhurbaşkanı'na alenen hakaretten 10 bin euro para cezasına çarptırdı. Flori'nin avukatı kararı temyize götüreceklerini belirtti.

19 TEMMUZ’DA OLMUŞTU

Flori ise karara tepkisini "Cumhurbaşkanı şahsı mevzubahis olduğu durumlar hariç, ifade özgürlüğünü savunmada çok hızlı" ifadeleriyle gösterdi. Sosyal medyadan kendisini "Herkes duvara yazıyordu ben afişe aktardım" şeklinde savunan Flori, karikatürle ifade tarzının eskiden beri süregeldiğini belirtti. Flori, 19 Temmuz'da Toulon ve Seyne-sur-Mer kentlerinde yol üzerinde yer alan reklam panolarına Cumhurbaşkanı Macron'un Hitler'e benzetildiği ve üzerinde "İtaat et, aşı ol!" sloganının yer aldığı afişler asmıştı.

ZORUNLU AŞI TEPKİ TOPLAMIŞTI

Fransa'da Macron'nun bazı meslek gruplarına yönelik yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) zorunlu aşı politikasını ve sağlık ruhsatı uygulamasını yürürlüğe konulmasının ardından tepki toplamıştı. Başkent Paris başta olmak üzere, ülkenin büyük şehirlerinde çok sayıda protesto gösterileri düzenlenmişt.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz