Emmanuel Macron’a yerel seçim tokadı

Emmanuel Macron’a yerel seçim tokadı
NotHaber

Fransız Cumhurbaşkanı, yerel seçimlerde hiçbir bölgede çoğunluk sağlayamadı. İddialı gelen aşırı sağcı Le Pen de umduğunu bulamadı. Seçimlere katılım oranı yüzde 30’a bile ulaşmadı.

Fransa'da katılım oranının rekor düzeyde düşük, yüzde 30'un altında olduğu yerel Seçimler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için de hayal kırıklığı oldu. Macron'un merkezdeki partisi La République En Marche (İlerleyen Demokrasi), herhangi bir bölgede çoğunluğu elde edemedi. Parti, geçen hafta yapılan ilk tur seçimlerde de kötü bir performans sergilemişti.

“DOĞAL OLMAYAN İTTİFAK” İDDİASI

Seçimlere iddialı giren aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi lideri Marine Le Pen de hayalkırıklığı yaşadı. İkinci turda geleneksel merkez sağ partiler başarı gösterirken, sol da çeşitli yerlerde kazandı. Le Pen’in partisini durduran isim olarak Muhafazakâr Parti ve lideri Xavier Bertrand öne çıktı. Bertrand, seçimden sonra taraftarlarına yaptığı konuşmada, “Aşırı sağı durdurduk ve keskin bir şekilde geriye attık” dedi. Aşırı sağın temsilcisi Le Pen, rakiplerini kendisini ve partisini iktidardan uzak tutmak için “doğal olmayan ittifaklar kurmakla” suçladı.

İSLAM KARŞITLIĞI VE IRKÇILIK DURUYOR

Fransa’da aşırı sağ şimdilik durdurulsa da, yükselişteki muhafazakar parti ve sağ temelli siyasi atmosfer, ülkedeki ırkçılık ve İslam karşıtlığı sorunlarının çözümü için uygun bir atmosfer yaratmıyor. Ayrıca yerel seçimler, Cumhurbaşkanı Macron’un ülkede gün geçtikçe düşen popülaritesini sahada görme açısından da bir fırsat oldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz