Dünyanın en büyük safir taşı Sri Lanka’da bulundu

Dünyanın en büyük safir taşı Sri Lanka’da bulundu
NotHaber

Sri Lanka’nın Ratnapura şehrinde yer alan bir evin bahçesinde 510 kilogram ağırlığı ile dünyanın en büyük safir taşı bulundu.

Sri Lanka'nın Ratnapura bölgesinde bir evin bahçesinde dünyanın en büyük Safir taşı bulundu. BBC'nin haberine göre, safir taş, bahçesine kuyu kazan ev sahibi tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

400 MİLYON YILLIK!

Uzmanlar, yaklaşık 510 kilogram ağırlığındaki mavi renkteki taşın tahmini değerinin 100 milyon doları bulabileceğini belirtiyor. Değerli taş uzmanı Dr. Gamini Zoysa, taşın yaklaşık 400 milyon yıl öncesine ait olabileceğine işaret etti. Sri Lanka, safir ve benzeri kıymetli taşların ihracında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Sri Lanka Ulusal Değerli Taşlar Kurumu Başkanı Thilak Weerasinghe, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bulunan safir, muhtemelen dünyanın en büyüğü. Boyutunu ve değerini göz önüne alırsak, özel koleksiyoncuların veya müzelerin ilgisini çekmesi kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

5 YIL ÖNCEKİ KEŞİF AKILLARA GELDİ

Sri Lanka'da 2016 yılında da büyük bir safir taşı bulunmuştu. Yerel uzmanlar, 5 yıl önce bulunan safirin ağırlığının bin 404,49 karat ve piyasa değerinin en az 100 milyon dolar olduğunu belirtmişlerdi. Değerli taşın adının açıklanmasını istemeyen sahibi, "Onu gördüğüm an satın almaya karar verdim" demiş ve safiri açık artırmada 175 milyon dolara satabileceğini söylemişti. 

Safirin, Sri Lanka'nın Taşlar Şehri olarak bilinen, güneyindeki Ratnapura kentinde çıkarılmış ve sahibi tarafından "Adem'in Yıldızı" ismiyle anıldığı belirtilmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz