Dünyada bir ilk: Nakledilecek akciğer ‘drone’la taşındı

Dünyada bir ilk: Nakledilecek akciğer ‘drone’la taşındı

Kanada'nın Toronto kentinde bir hastadan alınan akciğer, dünyada bir ilke imza atılarak insansız hava aracıyla 6 dakikada organ naklinin yapılacağı hastaneye ulaştırıldı.

Kanada Toronto kentindeki Western Hastanesinde bir hastadan alınan Akciğer, 6 dakikalık bir uçuşun ardından Toronto General Hospitale ulaştı. Drone Naklini gerçekleştiren Unither Bioelectronique şirketinin sahibi Martine Rothblat, Toronto General Hospitalı, Kanada’daki ilk ikili ve tekli akciğer naklinin gerçekleştiği hastane olduğu için seçtiklerini açıkladı.

ÇALIŞMA 18 AY SÜRDÜ

Kanada resmi haber ajansı CP’ye konuşan Rothbalt, bir ekiple 18 ay boyunca yürüttükleri çalışmada, başarılı bir sevkiyat için tüm aşamaları test ettiklerini söyledi. İlki 2019 yılında ABD’nin Baltimore kentinde bir böbreğin nakledilmesiyle başlayan drone’la organ taşıma, daha sonra Nevada’da kornea ve Minnesotta’da da pankreas taşınmasıyla kayıtlara girdi.

ÖZEL KUTU GELİŞTİRİLDİ

Akciğer taşıma için Unither Bioelectronique şirketi, drone takılan ve akciğerde herhangi bir bozulmaya meydan vermeyecek özel bir kutu geliştirdi. Kutuyu, yükseklik, barometrik basınç, titreşimler ve diğer sarsıcı olaylardaki değişikliklere dayanacak şekilde tasarlayan şirket, donanıma, kutunun taşıma sırasında meydana gelebilecek olası düşme ihtimaline karşı paraşüt ve gelişmiş GPS sistemi ekledi. İnsansız hava aracı ve konteynerin tamamlanmasının ardından, aylar boyunca değişik iklim şartlarına karşı, akciğerleri simüle eden sahte paketlerle dolu uygulama uçuşları yaptı.

2 BİN 622 KİŞİYE ORGAN NAKLİ YAPILDI

Yeni sistemle, hastaya nakledilecek organlarda ulaşımda kaybedilen sürelerin en aza indirilmesi hedefleniyor. Kanada Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2020 yılında Kanada’da 2 bin 622 kişiye organ nakli yapıldı, 276 kişi de gerekli organ bulunamaması sebebiyle hayatını kaybetti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz