DSÖ müfettişinden Çin’e vaka suçlaması

DSÖ müfettişinden Çin’e vaka suçlaması

Dünya Sağlık Örgütü müfettişi Dr. Embarek, “2 yıldır hayatımızda olan koronavirüsün nasıl ortaya çıktığına dair hala elimizde kesin bilgi yok” diyerek Çin’e vakaları gizleme ve şeffaf olmama suçlaması yöneltti.

Koronavirüs salgınının başından beri komplo terorilerinin odağında olan Çin’in Wuhan kentindeki laboratuvar ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) müfettişi Dr. Ben Embarek'ten çok konuşulacak iddialar ortaya atıldı. Dr. Embarek, virüsün Wuhan'daki laboratuvarda yarasalarla çalışan bir bilim insanına veya laboratuvar çalışanına bulaşmış olabileceğini söyleyerek, ‘sıfırıncı hasta’nın yani koronavirüs ile ilk enfekte olan kişinin bir laboratuvar çalışanı olmasının hayli mümkün olduğunun altını çizdi.

DOĞRUDAN KANIT BULUNAMADI

DSÖ doktoru Embarek ayrıca, “Sahada numune alarak enfekte olan bir çalışan oldukça olası bir hipotez” diyerek ekibin buna dair doğrudan bir kanıt bulamadığını belirtti. “Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüsün nerede ve nasıl çıktığına dair hala elimizde kesin bir bilgi yok” diyen Embarek, durumun ciddiyetine bu ifadelerle dikkat çekti.

SİLME İÇİN MAKUL BİR NEDEN YOK

Çin uzun süredir pandeminin ilk günlerini örtbas etmekle suçlanıyor. Pandeminin varlığını gizlemek için Wuhan'daki erken vakalarla ilgili önemli Kovid-19 verilerinin silindiği öne sürülüyor. Bu iddianın sahibi olan Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nin araştırmacısı Jesse Bloom, “Koronavirüsün kökeni ve erken yayılımı hala gizemini koruyor” diye konuştu. Silme için makul bir bilimsel neden olmadığının altını çizen Bloom, “Bu nedenle, dizilerin varlıklarını gizlemek için silinmiş olması muhtemel görünüyor” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz