Distopya değil gerçek! Robotlar sokakta devriye geziyor

Distopya değil gerçek! Robotlar sokakta devriye geziyor

Sivil özgürlüklerin kısıtlanması Singapur’da yeni bir seviyeye ulaştı. 7 güvenlik kamerası ve yüz tanıma teknolojisiyle donatılmış Xavier adlı robotların 3 haftalık denemesi tamamlandı. Sigara içmek, bisikleti uygunsuz park etmek, sosyal mesafeye uymamak gibi suçlarda halkı bu robotlar uyarıyor.

Dünyada koronavirüs sonrası aşı ehliyetleri gibi uygulamalarla gündeme gelen mahremiyetin gizliliği tartışmaları yeni bir boyut kazanacak gibi görünüyor. Nitekim Singapur’da üzerindeki 7 güvenlik kamerası ile yüz tanıma teknolojisiyle donatılmış "Xavier" adlı Robotların ilk denemesi 3 hafta boyunca şehir merkezinde gerçekleştirildi. Toplu konut ve AVM'lerde devriye gezen iki robot; sigara içmek, bisikletleri uygunsuz şekilde park etmek ve koronavirüs sosyal mesafe kurallarını ihlal etmek gibi “istenmeyen sosyal davranışlarda” bulunan insanlara uyarılar gönderiyor.

“AKILLI ULUS” VİZYONU

Robotların devriye gezdiği hafta şehirde ilginç manzaralar oluştu. Sigara içtiğini saklayanlar, robotu görünce dağılan kalabalıklar, robotlarla selfie çektirenler hatta robotla kavga edenler bile görüldü. Singapurlu yetkililer uzun süredir hiper verimli, teknoloji odaklı bir “akıllı ulus” vizyonunu öne sürüyorlar, aktivistler ise mahremiyetin feda edildiğini dile getiriyor. Hükümet ise robotların suçluları tespit etmek veya onlara karşı harekete geçmek için kullanılmadığını, ileride nüfus yaşlandıkça gelişecek emek sıkıntısı için gerekli olduğunu söyleyerek robot kullanımını savundu.

KONTROLE ALIŞKINLAR

Sivil özgürlükleri kısıtladığı için sık sık eleştirilen ve insanların sıkı kontrollere alışkın olduğu Singapur, 5.5 milyon nüfuslu bir ada ülkesi. Adada 90 bin polis kamerası var, bu sayı 2030'a kadar ikiye katlanacak. Yetkililerin kalabalığın içindeki yüzleri seçmesine yardımcı olan yüz tanıma teknolojisi de şehrin dört bir yanındaki elektrik direklerine kurulu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz