Denizaltı krizi AB’ye taşındı

Denizaltı krizi AB’ye taşındı

Avustralya’nın Fransa ile denizaltı sözleşmesini iptal ederek ABD ve İngiltere ile anlaşma imzalamasının yankıları sürüyor. Kanberra ile AB arasında uzun süredir planlanan Serbest Ticaret Birliği görüşmeleri ertelendi. Avustralyalı yetkililer ise “Bu karar önemli değil, temaslarımız sürüyor” dedi.

Fransa, artık küresel bir güç olmadığı gerçeğinin bir kez daha yüzüne vurulmasının şokunu üzerinden atlatamıyor.

Avustralya'nın Fransa'nın büyük tepkisini çeken sürpriz denizaltı sözleşmesi iptalinin ardından, Kanberra ile Avrupa Birliği arasında uzun süredir planlanan Serbest Ticaret Birliği (FTA) görüşmeleri ertelendi.

Görüşmeler için Avrupa'ya gitmesi planlanan Avustralya Ticaret Bakanı Dan Tehan ise bu karara çok fazla önem atfedilmemesi gerektiğinin altını çizdi ve “Fransa'nın denizaltı kararımıza tepkisini anlıyoruz, ancak her devlet kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket etmeli. Avustralya'nın yaptığı da budur” dedi.

12’NCİ TURU GÖRÜŞECEKLER

Müzakerelerin 12. turunu görüşmek üzere önümüzdeki hafta AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile görüşmeyi planladığını belirten Ticaret Bakanı Tehan, “Müzakerelere hazırlanmaya ve hem Avustralya'nın hem de AB'nin çıkarına olacak bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. AB, Avustralya'nın en büyük üçüncü ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Fransa da Almanya’nın ardından AB’nin ikinci lokomotif ülkesi olarak biliniyor.

NE OLMUŞTU?

Avustralya, 12 Fransız denizaltısı satın alımı konusunda milyarlarca dolarlık bir sözleşmeyi 16 Eylül’de iptal ederek bunun yerine nükleer enerjiyle çalışan Amerikan üretimi gemileri alacağını açıklamıştı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile, nükleer enerjili denizaltı inşası da dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel güvenlik anlaşması imzalamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz