Çin’den yaptırımlara “iç işleri” savunması

Çin’den yaptırımlara “iç işleri” savunması
NotHaber

Amerikan piyasasına erişimi engellenen Çinli firma sayısı 59’a yükselirken, Pekin’den yeni yaptırımlara tepki geldi. “Ticari ve ekonomik konular siyasallaştırılıyor. İçişlerimize müdahale girişimlerini engelleyeceğiz” açıklaması yapıldı

Çin hükümeti, ABD’nin daha fazla Çinli şirketin Amerikan finans piyasalarına erişimini sınırlandırmaya yönelik kararını eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, “Çinli şirketlerin yasal haklarını ve çıkarlarını korumak için tüm önlemleri alacaklarını” ve “ABD’nin Çin’in içişlerine müdahale etme girişimlerini engelleyeceklerini” belirtti.

BİDEN 3 TEMMUZ’DA İMZALAMIŞTI

ABD’yi ticari ve ekonomik konuları siyasallaştırmakla suçlayan Vang, yaptırımların ABD’deki ve diğer ülkelerdeki birçok yatırımcıya zarar verdiğini ifade etti. ABD’nin yaptırımları genişletme kararının ardından Dow Jones ve FTSE Russel, 20 civarında Çinli şirketi endekslerinden çıkaracağını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, 3 Temmuz’da imzaladığı kararname ile bazı Çinli firmaları yaptırım listesine eklemişti. Böylece Amerikalıların yatırım yapmasının yasaklandığı Çinli şirketlerin sayısı 59’a yükselmişti.

UYGURLAR’A ZULÜM İÇİN DE YAPTIRIM

ABD ve AB, Çin’in Uygur Türkleri’ne gerçekleştirdiği baskı ve kültürel soykırım çabaları nedeniyle de Pekin’e ekonomik yaptırım uyguluyor. Çin yönetiminin; Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kısırlaştırma, kitlesel gözaltı, gözetleme ve işkencenin yer aldığı insan hakları ihlallerine ilişkin çok sayıda sabıkası bulunuyor.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz