Çin’den çok tartışmalı laboratuvara bilim ödülü

Çin’den çok tartışmalı laboratuvara bilim ödülü

Çin, koronavirüsü dünyaya sızdırmakla suçlanan Wuhan Viroloji Enstitüsü’nü “en iyi bilim ödülü”ne aday gösterdi! Laboratuvarın sorumlusu olan profesör de öve öve bitirilemedi. 

Attığı adımlarla Batı’nın sıklıkla tepkisini çeken ve geçen haftaki NATO zirvesinde dahi “En büyük tehdit” olarak görülen Çin’den yine tartışmalı bir hamle geldi.

Koronavirüsün sızdığı iddiaları ile gündeme gelen ve bu yüzden “Kovid laboratuvarı” olarak da anılan Wuhan Viroloji Enstitüsü, Çin'in en iyi bilim ödülüne aday gösterildi. Başta ABD’de olmak üzere bu adım kısa sürede sosyal medyada tepkilere neden oldu.

“YARASA KADIN” DİYE BİLİNİYOR

Laboratuvar, Çin Bilimler Akademisi'nin 2021 Üstün Bilim ve Teknoloji Başarı Ödülü'ne aday gösterildi. Bu kararın Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün pandemi sırasındaki çalışmaları nedeniyle alındığı bilgisinin altı çizildi. Hakkındaki iddialar nedeniyle “yarasa kadın” olarak da anılan Wuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli'den de övgüyle bahsedildi.

VİRÜSÜ BİLEREK Mİ BULAŞTIRDILAR?

Önceki haftalarda ise Çin'in “Koronavirüs belgeleri” ABD'li yetkililer tarafından ele geçirilmiş ve Çin'in sır gibi sakladığı proje deşifre olmuştu. ABD’de geniş yer bulan söz konusu belgelere göre, Çinli bilim insanları son altı yıldır koronavirüs dahil biyolojik ve genetik silahlar üzerinde araştırmalar yürütüyor. Aynı belgelere göre, 2015'ten beri SARS koronavirüslerinin askeri potansiyelini değerlendiren Peki yönetimi bu projeyi olası bir 'Üçüncü Dünya Savaşı' senaryosu için hazır tutuyor ve “zafer için temel silah” diye adlandırıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz