Caldor yangını ABD’yi sarsıyor

Caldor yangını ABD’yi sarsıyor

Ülkenin California eyaletinde etkisi sürdüren orman yangınında 191 bin dönümlük arazi küle döndü. Uzmanlar yüzde 20’sinin dahi kontrol altına alınabilmediğini duyurdu. 22 bin kişi yangın nedeniyle tahliye edildi.

ABD'de orman yangınları sönmek bilmiyor... California eyaletinde etkisini sürdüren orman yangınlarında, eyaletin kuzeyinde yer alan Tahoe Gölü kıyılarındaki on binlerce kişi tahliye edildi. Caldor adı verilen yangında 191 bin dönümlük arazi yanarken yangının kontrol altına alınabilen kısmının yüzde 20 dahi olmadığı belirtiliyor. İki haftadan daha uzun bir süre önce başlayan yangınlarda 3 bin 500'den fazla itfaiyeci görev yapıyor.

TÜM ORMANLARA GİRMEK YASAKLANDI

Bölgede bir hastanede tamamen tahliye edilirken, hastalar da başka hastanelere sevk edildi. Yetkililer, yangında 5 kişinin yaralandığı ve 700 mülkün de hasar gördüğünü bildirdi. Ünlü bir tatil beldesi olan South Lake Tahoe şehri ve çevresinde yaşayan 22 bin kişi Pazartesi sabahı bölgeden tahliye edildi. Ayrıca Amerikan Orman Hizmetleri eyaletteki tüm ormanlara girişlerin 17 Eylül'e kadar kapatıldığını duyurdu. Caldor Yangını şu anda California'da aktif yedi yangından birisi.

EYALET TARİHİNDE EN BÜYÜK İKİNCİ YANGIN

Temmuz ortasında çıkan ve bu yedi yangın arasındaki en büyüğü olan Dixie Yangını nedeniyle 800 bin dönümden alan kül oldu. Dixie Yangını, eyalet tarihindeki ikinci en büyük yangın olarak da kayıtlara geçti. İklim değişikliği hava sıcaklıklarının aşırı şekilde yükselmesine ve kuru havayla birleşerek orman yangınlarına yol açıyor. Endüstri devrimi başladığından bu yana dünyanın ortalama sıcaklığı 1,2 derece yükseldi. Dünya genelinde karbon emisyonunun azaltılması için hükümetler kararlı adımlar atmadıkça, hava sıcaklıkları yükselmeye devam edecek.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz