Brezilya ikiye bölündü

Brezilya ikiye bölündü

Latin Amerika’nın dev ülkesinde Devlet Başkanı Bolsonaro yandaşları ve karşıtları aynı gün gösteriler yaptı. Onbinlerce insanın doldurduğu sokaklarda bir grup, Bolsonaro lehine sloganlar atarken, muhalifler ise yolsuzlukla suçlanan liderin görevden alınması çağrısı yaptı.

brezilya'da ulusal bağımsızlık gününde on binlerce kişi, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı ve karşıtı gösteriler yaptı. Ülkenin başkenti Brasilia, Rio de Janeiro ve Sao Paulo şehirlerinde sokakları dolduran takipçileri selamlayan Bolsonaro, katıldığı etkinliklerde konuşma yaptı. Etkinliklerin başladığı Brasilia'da halka seslenen ve yolsuzluk suçlamalarıyla başı dertte olan Bolsonaro, Federal Yüksek Mahkeme’yi işaret ederek, "Brezilya'mızda daha fazla politik mahkuma yer yok. Ya o kurumun başı kendi işiyle ilgilenir ya da o kurum olmasını istemediğimiz şeylere maruz kalabilir" diye çıkıştı.

“HAPSE GİRMEYECEĞİM” ÇIKIŞI

Bolsonaro, Sao Paulo'daki konuşmasında ise, STF'nin aldığı kararlara uymayacağına vurgu yaparak, "O korkaklara söyleyin hiçbir zaman hapse girmeyeceğim" ifadelerini kullandı. Ancak ülkede herkes bu görüşü paylaşmıyor; Brezilya sokakları, muhalefet yanlılarının çağrısıyla Bolsonaro karşıtı gösterilere de sahne oldu. Ülkenin çeşitli bölgelerinde toplanan hükümet karşıtları, protesto gösterileri düzenleyerek Bolsonaro'nun azledilmesi talebinde bulundu.

MİLYONLARCA DOLARLIK YOLSUZLUK

Devlet Başkanı Bolsonaro ile STF arasındaki sürtüşme, eski Devlet Başkanı Lula da Silva'nın serbest bırakılmasıyla başlamıştı. Yaklaşan 2022 genel seçimlerinden önce Devlet Başkanı hakkında açılan soruşturmalar ve Bolsonaro'nun seçim sistemini eleştirmesiyle şiddetlenmişti. Bolsonaro, devletin Hindistan’dan geçtiğimiz yıl aldığı koronavirüs aşılarında yolsuzluk yapmakla da suçlanıyor. Aşıların maliyetlerinin olduğundan yüksek gösterilerek devletin kasasından milyonlarca dolar çalındığı iddia ediliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz