Borrell: Türkiye önemli bir aktör

Borrell: Türkiye önemli bir aktör
NotHaber

Avrupa Birliği Güvenlik Politikası üst düzey yetkilisi Josep Borrell, Ankara’nın Libya’daki konumunu bu sözlerle anlattı. “Tartışmasız bir aktör olarak oradalar. Nüfuzu kontrol ediyorlar” diye konuştu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Libya’daki varlığıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İspanyol El Pais gazetesine röportaj veren Borrell, Türkiye’nin Libya’da önemli bir aktör haline geldiğini belirtti. Borrell, “Göreve geldiğimden beri, Suriyeli sürgün ve mülteci olan 3.5 milyon kişiye ev sahipliği yapan Türkiye ile köprülerin korunması için sıkı çalıştım. Çokça sorgulanan ama benim savunduğum anlaşmayı Ankara’ya yardım etmek için yenileyeceğiz. Tıpkı Ürdün ve Lübnan ile yaptığımız gibi. Ayrıca, Türkiye’nin Libya’da var olduğunu ve tartışmasız bir aktör olduğunu dikkate almamız gerekiyor” dedi.

İTALYA’NIN KARŞISINDA TÜRK VE RUS ÜSLERİ

Türkiye ve Rusya’nın ülkede aktif bir rol oynadığını dile getiren Josep Borrell, “İkisi de Libya’da nüfuzu kontrol eden ülkeler. Biz ise bölünmüş haldeyiz ve bunun bir bedeli var. Şimdi İtalyan sahillerinin karşısında Türk ve Rus deniz üslerinden oluşan bir ağ söz konusu. Bu da Türkiye’nin orta Akdeniz üzerinden de göç üzerinde etkisi olacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ İKİ CEPHEYE AYRILMIŞ DURUMDA

Borrell’in “Bölünmüş haldeyiz” ifadeleriyle kastettiği şey, Libya üzerinde İtalya ve Almanya’nın rasyonel siyaset için bastırırken, Fransa liderliğindeki Avusturya, Yunanistan, Güney Kıbrıs gibi ülkelerin ise tamamen Türkiye karşıtı siyaset istemeleriyle doğan ikililik.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz