Borrel: Afganistan'da Batı yenildi!

Borrel: Afganistan'da Batı yenildi!

Avrupa Birliği’nün en önemli isimlerinden Josep Borrell, Taliban’ın ülkede kontrolü ele geçirmesini işte bu sözlerle yorumladı. “Afgan göçü sırasında Türkiye transit ülke olarak çok önemli bir rol oynayacak” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den Afganistan krizi ve Türkiye’nin süreçteki önemiyle ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. Son 3 aydır Afgan göçü olduğuna dikkat çeken Borrell, “İran, Irak veya Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geliş var ve daha da olacaktır. Bu, bizim transit ülkelerle sıkı şekilde çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Burada, Türkiye çok önemli bir rol oynayacaktır. Türkiye'den geçmeye çalışacak çok insan olacaktır ama bu şimdinin değil, geleceğin endişesidir. Şu anda önemli olan Kabil Havalimanı'nın işlevine başlamasıdır" dedi.

TALİBAN İLE KONUŞACAKLAR

Borrell, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü almasının Batı'nın başarısızlığı olduğuna işaret ederek, "Afganistan'da olanlar, Batı dünyası için yenilgidir. Bunu tüm açıklığıyla görmek ve tanımak cesaretine sahip olmalıyız" diye konuştu. AB'nin Taliban ile görüşmek zorunda olduğuna ilişkin açıklamasının bazı kesimleri şaşırttığını ama Taliban ile görüşmenin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan AB’nin üst düzey yetkilisi, "Onlarla konuşmak zorundayız. Kabil'in kontrolünü alanlarla konuşmazsak, havalimanı güvenliği için bir yol açamayız" görüşünü savundu.

TOPU AFGAN ORDUSU’NA ATMIŞLARDI

ABD, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin Afganistan ordusunun başarısızlığı olduğunu öne sürmüştü. ABDli yetkililerin açıklamalarında “Afgan ordusu için 20 yılda milyarlarca dolar harcadık ve eğitim verdik ancak Taliban ile savaşmayı reddettiler” görüşü öne çıkıyordu. Washington, geçmiş dönemde “Afganistan’da komünizmle mücadele” başlığı altında radikal unsurları birleştirip güçlendirmekle de eleştiriliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz