Bolsonaro Batı’nın korktuğu dominoyu başlatır mı?

Bolsonaro Batı’nın korktuğu dominoyu başlatır mı?

Brezilya Devlet Başkanı, Twitter ve Facebook gibi platformların “profilleri gelişigüzel kaldırması karşıtı” kararnameye imza attı. Bu sansürlere maruz kalan Batı ülkeleri Türkiye ve Macaristan’ın nasıl reaksiyon vereceği, özellikle İngiliz ve Alman medyasında merakla bekleniyor.

Batuhan Gülşah / NotHaber

Dünyada son dönemde gündemden düşmeyen “Sosyal medya diktatörlüğü” tartışması üzerine önemli bir gelişme yaşandı. brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, sosyal medya platformlarının içerik ve kullanıcı hesaplarını kaldırmasına sınır getirecek yeni bir kararnameye imza attı.

Söz konusu adımın, “platformlardaki profillerin gelişigüzel kaldırılmasını engellemek” amacıyla atıldığını, ifade özgürlüğünün korunmasına hizmet edeceğini savundu. Koronavirüs salgını süresince Twitter ve Facebook gibi platformlar Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro ve destekçilerinin birçok gönderisini “yanlış bilgi yaymak” nedeniyle kaldırmıştı.

TRUMP DA TOPLU SANSÜRLERE MARUZ KALMIŞTI

ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump da aynı konudan muzdaripti. Geçen yıl başkanlık seçimi süreci ve sonrasında kendisina Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında topyekün sansür uygulanmıştı. Bunun ifade özgürlüğünün ölümü olduğumu savunan Trump, “sanal diktatörlük” yorumunu getirmişti. Bu konu, sadece Trump destekçileri değil, Batı dünyasında insan hakları ve özgürlükleri savunan kesimlerce de yoğun bir şekilde tartışılmıştı.

TWITTER’DA PKK KARŞITI HESAPLAR KAPATILMIŞTI

Bolsonaro’nun ete kemiğe bürünmüş kararnamesinin, benzer şikayetleri olan Batı kanadında bulunan ülkeler olan Türkiye ve Macaristan’da nasıl bir yansıma oluşturacağı merakla bekleniyor. Bu iki ülkenin de benzer uygulamaları hayata geçirmesi ihtimali ise görünen o ki Batı’da – özellikle de İngiliz ve Alman kamuoylarında – en büyük korku. Zira Türkiye’de YPG/PKK’yı eleştiren Twitter hesaplarına da kapatma uygulamaları bilinen bir gerçek. Macaristan’da ise Başbakan Viktor Orban, LGBT topluluğuna yönelik karşıt görüşleri nedeniyle söz konusu mecraların sansürlerine maruz kalıyor. 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz