Biden’ın ‘cicim ayları’ sona erdi

Biden’ın ‘cicim ayları’ sona erdi

Sene başında göreve geldiğinde destekçisi yüzde 55, karşıtları yüzde 32 olan ABD Başkanı için işler tersine döndü. Muhalifleri Eylül ayında ilk defa yandaşlarını geride bıraktı. Rakamlar yüzde 47’ye yüzde 49 olarak değişti. Afganistan hezimeti vurucu darbe oldu.

 

Batuhan Gülşah / NotHaber

ABD Başkanı Joe Biden için işler iyi gitmiyor. Bu yıl başında göreve başlayan Demokrat Parti kökenli Biden, Donald Trump döneminin tartışmalı kararları süresince birçokları tarafından “kurtarıcı” olarak görülmüştü. Trump’ın pandemi sürecini yönetemeyişi, aşı karşıtlarına prim vermesi ve ABD’nin koronavirüs ölümlerinde dünyada ilk sıralara kadar yükselmesi, Biden’ın popülaritesini artırmıştı. Ancak 78 yaşındaki siyasetçi için cicim ayları sona erdi; göreve geldiğinden bu yana ilk defa başkanlığını onaylamayanların oranı, onaylayanları geçti.

ENFLASYONU DA YÖNETEMEDİ

ABD’de yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Biden’ın başkanlığını destekleyenler, göreve geldiği Ocak ayında ortalama yüzde 55, onaylamayanlar ise yüzde 32-33 civarındaydı. Haziran ayına kadar bu tablo çarpıcı değişikliklere uğramadan devam etti. Fakat yazın gelmesiyle güney sınırından mülteci akını patlaması yaşanması ve Amerikalı yetkililerin süreci beklendiği gibi yönetemeyişi, temmuz ayında enflasyonun bir önceki yıla oranla yüzde 5,4 artması ve Ağustos ayında -öldürücü darbe de denebilecek olan- Afganistan’dan Çekilme kararının hayata geçmesi, Biden’ın popülaritesine darbe vurdu.

“ACİZ DÜŞTÜK” ALGISI OLUŞTU

30 Ağustos’ta 20 yıllık savaşı bitirerek Afganistan’tan tamamen çekilen ABD, ülkenin anahtarını bir anlamda Taliban’a teslim etti. Bu hezimet ABD kamuoyunda fırtına etkisi yaratırken, Amerikalılar’ın çoğunda “Dünyanın gözünde aciz düştük” algısı oluştu. İşte tüm bu olanlardan sonra Eylül ayında Biden’ın destekçileri yüzde 55’ten 47’lere gerilerken, karşıtları da yüzde 32’lerden yüzde 48-49 bandına yükseldi. Joe Biden’ın gelecek ayları nasıl yöneteceği, ülke içi ve dışı gelişmelerin popülaritesini nasıl etkileyeceği ayrıca merak konusu.   

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz