Belçika'da gündem haftada 3 gün tatil!

Belçika'da gündem haftada 3 gün tatil!

Çalışanlara heyecan verecek teklif, Belçika’da ortaya atıldı. Sektöre göre 38 veya 40 olan haftalık çalışma saatinin 4 güne yayılması isteniyor. Bir başka deyişle, hafta tatilinin 2’den 3’e çıkarılması talebinde bulunuluyor. Liberallerin teklifi birçok siyasi parti tarafından destekleniyor.

Dünyada çalışma koşullarının kötüleştiği eleştirilerinin yapıldığı, pandemi nedeniyle iş imkanlarının sarsıcı şekilde zarar gördüğü bir ortamda Belçika’da çok önemli bir tartışma başladı. Ülkenin liberal görüşlü siyasetçiler ve milletvekilleri tarafından yapılan teklifte, sektöre göre 38 veya 40 olan haftalık çalışma saatinin 4 güne yayılması isteniyor. Bir başka deyişle, Hafta tatilinin 2’den 3’e çıkarılması talebinde bulunuluyor. Bunu gerçekleştirirken de haftalık çalışma saatinin değişmemesi ancak gün sayısının düşürülmesi öngörülüyor.

KARARI ÇALIŞANA BIRAKIYORLAR

Liberallerin teklifi birçok siyasi parti tarafından destekleniyor. Flaman bölgesindeki Yeşiller Partisinin Başkanı Meyrem Almacı, 4 çalışma günü önerisine desteğini dile getirdi. Almacı, “Prensipte bu önerinin çalışanların özgürlüğü bakımından iyi olduğunu düşünüyoruz ama tabii karar çalışana bırakılmalı” dedi. Yeşiller Partisi, ayrıca bir karara varılmadan önce sendikalar ve işverenler dahil tüm sosyal ortakların görüşlerinin alınmasını istedi.

SOSYALİSTLERDEN ŞARTLI MUHALEFET

Sosyalist sendikalar ise öneriye karşı çıktı. Sendika temsilcileri, sadece çalışma günlerinin değil, çalışanların iş saatlerinin genel olarak düşürülmesi gerektiğini savundu. Federal hükümetin teklifin hangi sektörlerde uygulanabileceğini gelecek hafta ele alması bekleniyor. Brüksel Başkent Bölgesi, Flaman Bölgesi ve Valon Bölgesi olmak üzere üç idari yapıya sahip ülkede her yapının kendi yerel hükümeti de bulunuyor. Flaman bölgesinde alınan kararın ülke çapında uygulanması için ek bir bürokratik süreç daha gerekiyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz