Belarus’tan NATO’ya Rus soslu gözdağı

Belarus’tan NATO’ya Rus soslu gözdağı

Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaklaşık 1 milyar dolarlık silah alımı için müzakere ettiklerini açıkladı. “NATO birlikleri doğrudan sınırlarımızın bulunduğu yerlerde” diyerek çıkıştı. “Batı sınırlarımızı ciddiye alıyoruz” diyerek diş gösterdi.

Belarus’un Batı ile ilişkileri gittikçe geriliyor. AB üyesi komşuları Polonya ve Litvanya sınırına düzensiz göçmenleri yığarak krize sebep olan Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, şimdi de Nato’ya çattı. 

BİR KISMI TESLİM EDİLDİ BİLE

Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatı Zapad-2021'i, takip eden Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede savunma ve güvenlik konusunu detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirtti.

Belarus'a S-400 hava savunma füze sistemleri sevkiyatı konusunu da müzakere ettiklerini söyleyen Lukaşenko, "Rusya'dan değeri 1 milyar doların üzerinde silah alımı planlıyoruz. Rusya ile 2025'e kadar Belarus'a sağlanacak silah listesi üzerinde anlaştık. Bir kısmı teslim edilen yaklaşık bir düzine uçak, birkaç düzine helikopter. Bu, NATO askeri birlikleri ile doğrudan sınırlarımızın bulunduğu batı yönünü ciddiye aldığımızı gösteriyor" ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZI AŞAĞILIYORLAR”

Avrupa sınırında yaşanan mülteci krizi ile ilgili olarak sorumluluğun Avrupa tarafında olduğunu kaydeden Lukaşenko, Avrupalı yöneticilere bu sorunu çözmek için bir araya gelme çağrısında bulundu. Lukaşenko, "Ancak şimdilik, bu akılsızca yaptırımları ve vatansever halkımızı aşağılamayı kaldırıncaya kadar onlarla kimse konuşmayacak. Dizlerimizin üzerine çökmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Belarus’un SSCB’den bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana ülkenin lideri konumunda bulunan Lukaşenko, Batı’da “Avrupa’daki son diktatör” olarak da anılıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz