Belarus, mültecileri AB sınırına yığıyor

Belarus, mültecileri AB sınırına yığıyor

Avrupa Birliği’nin yaptırımlarıyla boğuşan Belarus, mültecileri Birlik ülkeleri Letonya, Litvanya ve Polonya sınırına göndermekle suçlanıyor. Söz konusu üç ülke, Birleşmiş Milletleri’i bu organize göçmen akınına karşı hareket etmeye çağırdı.

Dünya yeni bir göçmen krizi ile karşı karşıya. Zira Kabil'in Taliban'ın eline geçmesi ile Afganistan'da on binlerce kişi yollara düştü. Avrupa Birliği'nin ambargo listesinde olan Belarus ise son dönemde AB'nin bu hamlesine karşılık olarak mülteci kartını oynuyor. Mültecileri AB sınırına gönderen Belarus'un bu politikasını gözler önüne seren görüntüler gelmeye devam ederken beklenen adım atıldı. Üç AB üyesi ülke, Birleşmiş Milletler'i (BM) Belarus üzerinden gelen göçmen akınına karşı harekete geçmeye çağırdı.

“HİBRİD SAVAŞ” ADINI VERDİLER

Yaşananları 'hibrid savaşın bir parçası olan saldırı' olarak nitelendiren bildiride Letonya, Litvanya ve Polonya başbakanlarının imzası yer aldı. Söz konusu bildiride sınırda yaşanılan olaylar için “Alexander Lukashenko rejimi tarafından planlandı ve sistematik olarak organize edildi” denildi. Belarus'un silah zoruyla AB sınırına yönlendirdiği çoğunluğu Afgan göçmenler, burada da sınır güvenlikleri tarafından karşılanıyor ve ülkeye girişlerine izin verilmiyor.

POLONYA’DAN SINIRA BİN ASKER

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, bu durumdan mustarip 32 Afgan, Polonya'nın Usnarz Gorny köyü yakınlarında 14 gündür mahsur durumda. Belarus güvenlik güçleri göçmenlerin Belarus'a dönmelerine izin vermezken, Polonya sınır muhafızları ve ordu görevlileri, Polonya üzerinden yolculuklarına devam etmelerini engelliyor. Polonya bugün söz konusu göç dalgasını durdurmak adına 1000 asker daha konuşlandırdığını duyurmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz