Aşıda yeni yan etki iddiası... Yüzlerce kişi başvurdu!

Aşıda yeni yan etki iddiası... Yüzlerce kişi başvurdu!

Koronavirüs aşısının  yan etkilerine ilişkin ABD'de yeni bir tartışma başladı. Aşı olan pek çok kişi, koltuk altındaki lenf bezelerinin şişmesi şikayetiyle hastanelere başvururken uzmanlardan konuyla ilgili açıklama geldi.

 

Dünya Koronavirüs pandemisinin sona ereceği günü sabırsızlıkla beklerken virüsün son dönemde ortaya çıkan varyantları ölüm vakalarını artırmaya devam ediyor. Bu nedenle ülkeler arka arkaya takviye doz kararı alıyor.

KOLTUK ALTLARINDA ŞİŞME

Ancak diğer yandan aşılarda görülen Yan etkilere her geçen gün bir yenisinin eklenmesi kaygı veriyor. ABD'de ortaya çıkan yeni bir yan etki de bu yöndeki endişeleri pekiştirir nitelikte. Ülkede pek çok kişi aşı olduktan sonra lenf bezlerinin şişmesi şikayetiyle doktora başvurdu. Sosyal medyada da gündemin ilk sırasına taşınan bu yan etkinin ardından CNN'e konuşan uzmanlar yüreklere su serpen bir açıklama yaptı.

UZMANLARA GÖRE NORMAL BİR DURUM

CNN International’a konuşan bir uzman 'Aşının neden olduğu şişmiş lenf bezleri geçicidir, zararsızdır ve aşının işe yaradığının bir işaretidir' ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre, aşıdan sonra bağışıklık sistemi aktive edildiğinden ve bir antikor ordusu oluşturduğundan koltuk altı bölgesindeki lenf düğümleri bazen şişebiliyor.

Doçent Dr. Lisa Ann Mullen ise sadece Kovid-19 aşılarının değil, grip aşısı, zona aşısı ve difteri/tetanoz/boğmaca (D-TaP) aşısının da lenf bezlerinin görünümünü geçici olarak değiştirebileceğini söyledi. Mullen, 'Ekim ayında mamogramlarda grip aşısından kaynaklanan genişlemiş lenf düğümlerini sık sık görüyor' sözleri ile tabiri caizse tartışmalara son noktayı koydu.

İNGİLİZLER 5 YAN ETKİYİ AÇIKLAMIŞTI

İngiltere'de yapılan araştırma ile Türkiye'de de kullanılan Pfizer-BioNTech Koronavirüs aşısının takviye dozunu yani 3'üncü dozunu alan kişilerde görülen en yaygın 5 yan etki belirlenmişti. Buna göre, aşıdan birkaç gün sonra her 5 kişiden 4'ünün kolunda ağrı oldu. Hastaların yüzde 64'ü halsizlik şikayetinde bulundu. Her 2 kişiden 1'i baş ağrısı şikayetinde bulunurken çok nadir de olsa ufak bir grupta kas ağrısı ve titremeye rastlandı. Söz konusu çalışma geçtiğimi günlerde ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan sonuçlar ile paralellik gösteriyor.

VARYANTLAR SEMPTOMLARI DEĞİŞTİRDİ

"Zoe Covid Belirtileri" adlı araştırmayı yürüten Profesör Tim Spector ise varyantların ve aşının uygulanmasının ardından koronavirüs semptomları değiştiğin altını çizdi. İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı belirti listesi hakkında konuşan İngiliz profesör 'Kesin olarak söyleyebileceğimiz tek şey, şu anda ilk beş semptomun hükümetin bahsettiğinden çok farklı olduğu' ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz