Alman istihbaratı şifreli Whatsapp yazışmalarını okuyabilecek

Alman istihbaratı şifreli Whatsapp yazışmalarını okuyabilecek

Alman istihbarat kurumlarına Whatsapp ve benzeri uygulamalar üzerinden yapılan şifreli yazışmalara erişim imkanı sunan yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçti.

Alman istihbarat kurumlarına WhatsApp ve benzeri uygulamalar üzerinden yapılan şifreli yazışmalara erişim imkanı sunan yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçti.

BAKANLAR KURULU'NDAN GEÇMİŞTİ

Hükümet tarafından hazırlanan ve daha önce Bakanlar Kurulu’ndan geçen tasarı, 280’e karşı 355 oyla kabul edildi, 4 milletvekili çekimser kaldı. Böylece Almanya’nın iç istihbarat servisi Alman Anayasayı Koruma Teşkilatına (BfV) dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ı takip etme imkanı sunacak. Ülke hükümeti bu yasayla özellikle sağcı gruplarla mücadelede BfV ile Askeri İstihbarat Servisi (MAD) arasında kurulan iletişimi güçlendirmeyi hedefliyor.

YASA TASARISI UYGUN MU DEĞİL Mİ?

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Uli Grötsch, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada yasayı savundu. Grötsch yaptığı konuşmada, "Teröristler ve aşırılık yanlıları artık birbirleriyle telefonda konuşmuyor, kısa mesajları da yazmıyorlar. Mesajlaşma servisleri aracılığıyla şifreli biçimde iletişim kuruyorlar." dedi. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Milletvekili Michael Brand ise “saldırıya uğrayan bir hukuk devletinin uygun şekilde ve kararlılıkla kendini savunması gerektiğini belirtti.” Öte yandan, Muhalefet partileri, yasayı “vatandaşın hakkına müdahale” olarak nitelendirdi. Sol Parti Milletvekili Andre Hahn, söz konusu yasanın Anayasa’ya uygun olmadığını belirtti. Yeşillerden Konstantin von Notz ise bu şekilde hiçbir saldırının önüne geçilemeyeceğini savundu.

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz