Akdeniz’in batısı da gerildi

Akdeniz’in batısı da gerildi

Cezayir-Fas-İspanya ilişkileri, Türkiye’nin Yunan tezleriyle mücadelesiyle bilinen Doğu Akdeniz’i hatırlatıyor. Cezayir, diplomatik ilişkilerini 24 Ağustos’ta tamamen sonlandırdığı Fas’tan geçen doğalgaz boru hattını devre dışı bırakma kararı aldı. 

Akdeniz’in batısı da doğusu gibi diplomatik sorunlar yaşayan ülkelerin çekişmelerine sahne oluyor. Cezayir ulusal petrol şirketi Sonatrach, Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz için doğrudan İspanya'ya uzanan boru hattı kapasitesini artırarak, 24 Ağustos’ta diplomatik ilişkilerini tamamen sonlandırdığı Fas'tan geçen boru hattını devre dışı bırakacak. Sonatrach, Cezayir'den İspanya'ya uzanan boru hattının kapasitesini kasım ayından itibaren yılda 8 milyar metreküpten 10 milyar metreküpe çıkaracağını açıkladı.

BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇEKTİLER

İspanya ile Fas'ın son dönemde yaşadığı sorunlar Cezayir-Fas gerilimini derinleştiriyor. Rabat'ın egemenlik iddia ettiği Batı Sahra'daki ayrılıkçı Polisario Cephesi'nin lideri İbrahim Gali'yi İspanya'nın tedavi için ağırlamasıyla, Fas-İspanya ilişkileri mayıs ayında gergin bir dönemece girdi ve Rabat İspanya'daki Büyükelçisi'ni geri çekti. Fas, aynı süreçte İspanya'ya gitmeye çalışan göçmenler üzerindeki denetimini azalttı. Binlerce düzensiz göçmen İspanya'nın Kuzey Afrika üzerindeki toprak parçası Ceuta Yarımadası'na akın etti.

BATI SAHRA ANLAŞMAZLIĞI

Fas, Cezayir'i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir de komşusu Fas'ın Batı Sahra'daki egemenlik iddiasına karşı çıkıyor. Fas-Cezayir-İspanya üçgenindeki karmaşık ilişkiler ve tarihsel güvensizlikler/anlaşmazlıklar, akıllara Türkiye-Yunanistan ile “pastadaki çilek” diye tabir edilebilecek Kıbrıs Sorunu’nu getiriyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz