Afganlar kaçmak için sıraya girdi

Afganlar kaçmak için sıraya girdi
NotHaber

Taliban’ın Afganistan’da eski gücünü elde etmeye doğru giderken, bu durumdan tedirgin olan binlerce Afgan, pasaport almak için uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Günde 8 bin kişi bu amaçla sıraya giriyor.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı sonrası, Taliban ülkede eski gücünü tesis etme yolunda hızla ilerliyor. Yaşanan değişimden tedirgin olan binlerce Afgan, yurt dışına çıkış yapmak üzere Pasaport almak için uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Alman Bild gazetesi Kabil’de günde 8 bin kişinin pasaport almak için sıraya girdiğini bildirdi.

12 SAATTEN FAZLA BEKLİYORLAR

Pasaport kuyruğu için insanlar sabah 02.00’de gelip sıraya giriyor. “Tek yöne bir bilet” alma gayesindeki Afganlar, çoluk çocuk Kabil’in kavurucu sıcağında güneşin alnında saatlerce bekliyor. Bekleme süreleri bazen 12 saati bile geçiyor. Bild’in saat sabah 08.00’de ziyaret ettiği pasaport kuyruğunda, bir görevlinin, elinde mikrofonla insanları tek tek içeri çağırdığı bilgisine yer veriliyor.

ÇOĞU KIRSAL KESİMLERDEN GELİYOR

Pasaport merkezindeki görevliler de bu yığılmaya gerekçe olarak, Taliban’ın çoğunlukla köy ve kırsal bölgeleri kontrol ettiğine, bu bölgelerde yaşayanların ise pasaportu olmadığına vurgu yapıyor. Bild’in haberinde, 2021 yılının, Almanya’nın rekor sayıda (1 milyondan fazla) Suriyeli mülteci kabul ettiği 2015 ile benzerlik taşıdığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, ocak ayından bu yana 270 binden fazla Afgan evini terk ederken, toplam Afgan mülteci sayısının dünya genelinde 3.5 milyona dayandığı tahmin ediliyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz