Afganistan’ın inşasını Çin üstlenecek

Afganistan’ın inşasını Çin üstlenecek
NotHaber

Savaşlar nedeniyle harap olan ülkenin yeniden inşası konusuyla ilgili Taliban’dan açıklama geldi. Sözcü Zabihullah Mücahid “Çin bu konuda bizim ana partnerimiz olacak. Bizim dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor” dedi. “Çinliler sayesinde işletilebilecek madenlerimiz var” diye ekledi.

Afganistan’ın yeniden inşası nasıl olacak” sorusuna ülkenin kontrolünü büyük oranda ele geçiren Taliban’dan net bir yanıt geldi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Çin, ülkeyi yeniden inşa etmede bize yardım edecek. Bizim ana partnerimiz olacak. Ülkemize yatırım yapma ve yeniden inşa konusunda hazır olması sebebiyle Pekin, bizim için temel ve olağanüstü bir fırsatı temsil ediyor" ifadesini kullandı. İtalya’nın önde gelen gazetelerinden La Repubblica’ya mülakat veren Mücahid, "Taliban olarak İtalya'nın bizi tanımasını istiyoruz" ve "Çin, bizi finanse edecek" başlıklı röportajında inşa konusunu ele aldı.

KUŞAK YOL PROJESİ’NE DE AÇIK DESTEK

Çin'in "Kuşak Yol" girişimini önemsediklerini dile getiren Mücahid, "Bu proje, antik İpek Yolu'nu yeniden canlandıracak. Ayrıca, Çinliler sayesinde yeniden işletilebilecek bakır madenlerimiz var. Son bir not olarak, Çin, bizim dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor" yorumunu yaptı. Mücahid, bölgede ağırlığı olan önemli bir ortak olarak gördükleri Rusya ile de iyi ilişkileri sürdüreceklerini, Moskova'nın kendileriyle beraber uluslararası barışın koşullarını yaratmaya yönelik ara buluculuk yapmaya devam ettiğini aktardı.

TÜRKİYE İLE HAVAALANI TEMASLARI

Kabil Havalimanı'nın ne zaman açılacağına ilişkin soruya ise Zabihullah Mücahid, havalimanında kontrolü ele aldıklarını ancak ciddi ve büyük zararların olduğunu belirterek, “Katar ve Türkiye, havalimanının yeniden faaliyete geçmesiyle ilgileniyorlar. Önümüzdeki üç gün içinde tamamen temizlenmiş olacak ve kısa sürede her şey yeniden inşa edilmiş olacak. Havalimanının eylülde faaliyete geçeceğini umuyorum” yanıtını verdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz