Afganistan’daki Türkler’e Dışişleri’nden çağrı

Afganistan’daki Türkler’e Dışişleri’nden çağrı

Dışişleri Bakanlığı, Taliban’ın kontrolüne geçen ülkeden ayrılmak isteyen Türkler’in ivedilikle Kabil Büyükelçiliği’ne bilgi vermesini istedi. Telefon numarası paylaşılarak Büyükelçilik ile temasa geçilmesi istendi.

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesiyle birlikte, Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türklerin ivedilikle Kabil Büyükelçiliğine bilgi vermesini istedi. Türkiye'nin Afganistan Büyükelçiliği de konu ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

SAIGON VE TAHRAN BENZETMELERİ

Türkiye'nin Afganistan Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada “Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşlarımızın Buyükelçiliğimizle iletişime geçerek (Tel:+93 79 782 82 83), ivedilikle bilgi verilmeleri rica olunur” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin yanı sıra başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes vatandaşlarını tahliye edebilmek için seferberlik ilan etmiş durumda. ABD medyasında konuyla ilgili yapılan haberlerde, bu durumun 1975’te Vietnam’daki yenilgi sonrası Saigon’dan kaçış ve 1985’te İran-Irak Savaşı sırasında Tahran bombardımanı öncesi tüm yabancıların şehirden apar topar çıkmasına benzetildi.

64 ÜLKEDEN TAHLİYE İÇİN BİLDİRİ

Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı da aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Katar, Güney Kore, İspanya ve Yemen'in de bulunduğu 64 ülke ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciğinin imzası bulunan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, Afganistan'daki durumun giderek kötüleştiği, bununla beraber ülkeden ayrılmak isteyen yabancıların ve Afganların güvenli bir şekilde tahliyesine tüm tarafların saygı duyması gerektiği belirtildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz