Afganistan’da son durum: Kâbil ele geçirildi

Afganistan’da son durum: Kâbil ele geçirildi

Afganistan'da günbegün kontrolü ele geçiren Taliban, ülkenin başkenti Kabil'i de aldı.  Olayın üzerine Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Ülkeden ayrılmak isteyen halk, Kabil Uluslararası Havalimanına akın etti.

Afganistan'da günbegün kontrolü ele geçiren Taliban, son olarak ülkenin başkenti Kabil'i de aldı. Taliban sözcüsü, başkentte 11 bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Taliban, hükümet güçlerinin başkentten ayrılması ile  merkezi yönetim ve kamu binalarının kontrolünü ele geçirmeye başladı. ABD  ve birçok Avrupa ülkesi büyükelçilik personellerinin tahliyesi için harekete geçti.

BAŞKENTTE KAOS YAŞANDI

Talibanın gelişi ile birlikte kentte kaos yaşandı. Çıkan çatışmalarda en az 40 kişi yaralandı.  Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nda ise en az 5 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi. Ülkeyi terk etmek isteyen halk, Kabil Uluslararası Havalimanına akın etti. Şu ana kadar beş bin asker gönderen ABD, Afganların tahliyesine de yardımcı olmak için ilave bin asker daha gönderme kararı aldı.

CUMHURBAŞKANI ÜLKEYİ TERK ETTİ

Olayın ardından , 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Gani, sosyal medya hesabında, "Afganistan'ın onurunu ve değerini korumak artık Taliban'ın sorumluluğunda." açıklamasını yayımladı.

Cumhurbaşkanı dün yaptığı açıklamada ise Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini duyurmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz