“Afganistan’da kaldıkça müdahale etmeyeceğiz”

“Afganistan’da kaldıkça müdahale etmeyeceğiz”
NotHaber

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, çatışmaların sürdüğü Afganistan ile ilgili konuştu. Tacikistan, Türkmenistan gibi komşularının tedirginliğine dikkat çeken Lavrov, “Gelişmeler Afgan topraklarında yaşandığı sürece müdahale etmeyeceğiz” dedi.

Rusya’dan kritik bir Afganistan açıklaması geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'da Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Afganistan'da çatışmaların sürdüğünü belirten Lavrov, “Afganistan'da olup bitenler, bizi yalnızca, müttefiklerimizin topraklarına sorunların yayılması açısından endişelendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

HİNDİSTAN DA SÜREÇLE İLGİLENİYOR

Lavrov, Taliban'ın İran ve Tacikistan sınırlarında kontrol noktalarını ele geçirdiğini kaydederek, “Gelişmeler sadece Afganistan topraklarında yaşandığı müddetçe Rusya hiçbir şey yapmayacak. Tüm Afganların sözle destek verdiği siyasi sürecin bir an önce başlaması için ısrarlı çağrılarımızı tekrarlamaktan başka adım atmayacağız” diye konuştu. Jaishankar ise Afganistan'daki gelişmelerle doğrudan ilgilendiklerini dile getirerek “Hindistan ve Rusya için oradaki sürecin ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan geliştirilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

RUSLAR’DAN YARDIM İSTEMİŞLERDİ

Afganistan’da toplam 398 il ve ilçe merkezinden 162’den fazlası Taliban kontrolüne geçmişti. Tacikistan’ın yanı sıra Türkmenistan sınırına doğru da ilerleyen Taliban militanları, bu ülkelerde tedirginlik doğurmuştu. Tacikistan, sınırının güvenliği için Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden yardım talebinde bulunmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz