Afganistan Cumhurbaşkanı Umman’a kaçmış

Afganistan Cumhurbaşkanı Umman’a kaçmış

Afganistan Cumhurbaşkanı, Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirmesinin ardından Tacikistan, Türkmenistan ve İran hava sahalarını kullanarak Umman’a gitti. Gani ve yakınlarına bu ülkede siyasi sığınmacı statüsü tanındığı belirtiliyor.

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesi üzerine yurtdışına kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, ailesi ve iki danışmanıyla birlikte Umman’a gittiği ve bu körfez ülkesinden siyasi sığınma hakkı istediği bildirildi. Tacikistan güvenlik güçlerine dayanılan haberi duyuran Rus “Lenta” yayını, Eşref Gani’yi taşıyan uçağın önceki gün Tacikistan’a hiç iniş yapmadığın duyurdu.

DUŞANBE ÜZERİNDE TUR ATTI

Gani’yi taşıyan uçağın Duşanbe havalimanı üzerinde tur attığı, Tacikistan sivil havacılık dairesi Özbekistan, Türkmenistan ve İran hava sahasından geçiş izinlerini ayarladıktan sonra Umman’a gittiği bildirildi. Eşref Gani’nin yanında ailesinin yanı sıra iki danışmanı, kançılarya şefi Mahmut Fazli ile ulusal güvenlik danışmanı Hamdullah Muhiba bulunduğu ifade edildi. Umman’dan alınan ancak henüz resmen doğrulanmayan diğer bilgilere göre Gani ve beraberindeki kişilere siyasi sığınmacı statüsü tanındı.

TALİBAN ‘GENEL AF’ İLAN ETTİ

Öte yandan Taliban'ın Pazar günü ülkenin başkenti Kabil'e girmesi ile başlayan kaosta yeni bir gelişme yaşandı. Taliban'ın zaferi sonrası pek çok görevli çareyi kaçmakta bulmuştu. Son dakika gelişmesine göre, Taliban hükümet yetkilileri için “genel af” ilan etti. “İşe geri dönün” temalı çağrı yapan Taliban üyeleri “Herkes için genel af ilan edildi... Bu yüzden rutin hayatınıza tam bir güvenle başlamalısınız” açıklamasını yaptı. Kadınların da yönetime katılması çağrısında bulunuldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz