“Afgan hezimetinin suçlusu Trump”

“Afgan hezimetinin suçlusu Trump”

ABD’de Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri ülkede çok eleştirilen, Afganistan’ın çekilme ve yönetimi Taliban’ın ele geçirmesinin faturasını eski başkan Donald Trump’a kesti. Üst düzey generaller “Çekilme anlaşması Afgan hükümeti üzerinde öldürücü etki yaptı” dedi.

ABD'nin NATO ve diğer batılı güçlerle birlikte Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte ülkenin yönetimini Taliban'ın ele geçirmesinin yankıları sürüyor. Taliban sonrası yaşanan iç karışıklık ve şiddet olayları devam ederken, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle ilgili tartışmalar Amerika’da giderek alevlendi. Temsilciler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler Komitesi'nin oturumunda konuşan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirme sürecinin, grup ile Trump yönetimi arasında yapılan anlaşmaya uzandığını söyledi.

ŞUBAT 2020’DE İMZALANMIŞTI

Bir başka deyişle, eleştiriler karşısında çare topu Trump’a atmakta bulundu...  ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'in görevde olduğu Şubat 2020'de yapılan Doha Anlaşması, ABD askerlerinin ülkeden çıkış tarihini belirlemişti. General Frank McKenzie de anlaşmanın Afgan hükümeti ve ordusu üzerinde ‘öldürücü etkisi’ olduğunu ifade ederek Trump’ı işaret etti.

BİDEN ÇEKİLMEYİ İPTAL ETMEDİ

ABD Savunma Bakanı Lyod Austin, anlaşmanın “Taliban'ın güçlenmesine yardımcı olduğunu” söyledi. Anlaşmada, ABD askerlerinin çekilmesinin yanı sıra, El Kaide gibi örgütlerin ABD ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmemesi için Taliban'ın atması gereken adımlar ve yükümlülükleri de yer alıyordu. ABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten sonra çekilme planını uygulamaya devam etmiş, ülkeden ayrılma tarihini Mayıs yerine 31 Ağustos olarak belirlemişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz