ABD’li lobi şirketiyle F-35’ler için yeni sözleşme

ABD’li lobi şirketiyle F-35’ler için yeni sözleşme

F-35 savaş uçağı programına katılımla ilgili olarak ABD'li hukuk firması Arnold & Porter Kaye Scholer ile lobicilik sözleşmesi bir yıl uzatıldı. 1.5 milyon dolar maliyetindeki yeni sözleşmeyle, 2019’da haksız yere çıkarılan programa geri dönüş için mücadele verilecek.

 

Lobicilik konusunda Batı’da sıkıntılar yaşayan ve özellikle Ermeni-Yunan lobilerinin kara propagandasıyla mücadele eden Türkiye’den kritik bir hamle geldi. ABD'li hukuk firması Arnold & Porter Kaye Scholer ile Türkiye arasında yapılan "F-35 savaş uçağı programına katılımla" ilgili lobicilik sözleşmesi bir yıl uzatıldı.

Yeni açıklanan ABD Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre şirket, Türkiye ile 1.5 milyon dolarlık yeni bir sözleşme yaparak Ankara’ya 2022 Ağustos'una kadar “stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetleri” sağlayacak.

“DİYALOG SÜRECİ BAŞLAYACAK”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir geçtiğimiz mayıs ayında ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasının hukuki bir zemini olmadığını söyleyerek, “F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz demiştik. Uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması için hukuk temelli bir yaklaşımla diyalog süreci başlayacak” demişti.

İLKİ ŞUBAT’TA İMZALANMIŞTI

Arnold & Porter Kaye Scholer daha önce Türkiye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın iştiraki olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi ile Şubat 2021'de yaklaşık 6 ay sürecek 750 bin dolarlık bir lobicilik anlaşması imzalamıştı. ABD yönetimi, eski Başkan Donald Trump döneminde Rusya'dan alınan hava savunma sistemleri S-400 sebebiyle Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı almış ve 2019 yılında Ankara'nın F-35 jetleri programından çıkartılacağını açıklamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz