ABD, Kabil'in ele geçirilmesinden Afgan ordusunu sorumlu tuttu

ABD, Kabil'in ele geçirilmesinden Afgan ordusunu sorumlu tuttu
NotHaber

Washington, Taliban’ın ele geçirdiği ülkede bu durumun sorumlusunun savaşmayı reddeden Afganistan ordusu olduğunu açıkladı. “20 yılda milyarlarca dolar yatırıp eğittik ama ülkeyi savunmadılar” dendi!

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü tümüyle sağlamasıyla alakalı olarak ABD’den çarpıcı bir açıklama geldi. Ulusal Güvenlik Danışmanı jake sullivan, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden Afgan ordusunu sorumlu tuttu. ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkesinin Afganistan'da bir on yıl daha savaşı sürdürmesini istemediğini, 20 yılda milyarlarca dolar yatırım yapılan ve eğitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya başlamasının vaktinin geldiğine inandığını belirten Sullivan, "Onlara (Afgan ordusu) irade kazandırmayı başaramadık ve sonuçta Kabil için savaşmamaya karar verdiler" ifadesini kullandı.

EN KÖTÜ SENARYO İÇ SAVAŞA GİRMEK

ABD için en kötü senaryonun ABD'nin Afgan ordusunun kendisinin savaşmaya hazır olmadığı durumda binlerce askerini iç savaşa sokmak olacağını vurgulayan Sullivan, Başkan Biden'ın bu meselede elinde olmadan kötü tercihler arasında seçime zorlandığı görüşünü dile getirdi. "Kabil'de olanların yüreklerini yaraladığını" ifade eden Sullivan, Biden'ın tercihinin arkasında olduğunu kaydetti. ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başlamıştı.

YABANCI GÜÇLERE SALDIRMAYACAKLAR

Anlaşmada, yabancı güçlere saldırmaması öngörülen Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirilmemişti. Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirmişti. Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban, dün başkanlık sarayı ve kamu binalarında kontrolü sağlamıştı. Gelişmeler üzerine ABD, Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personelin güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanı'na transfer edildiğini açıklamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz