ABD ilk defa Türk askerini hedef gösterdi!

ABD ilk defa Türk askerini hedef gösterdi!

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Türkiye ve Türk askeri de Libya’dan çekilmeli” dedi. Bu, Washington, Ankara’nın Libya’daki faaliyetlerine karşıtlığını ilk defa açıkça dillendirmiş oldu. Üstelik bu açıklama, Trablus ve Tobruk geçiş hükümetlerinin çökme tehlikesi belirdiği anda geldi!

Batuhan Gülşah / NotHaber

ABD’den Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığı hakkında yeni bir açıklama geldi. Birleşmiş Milletler’in 76’ncı Genel Kurulu’nun bakanlar kurulu toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Libya’daki tüm yabancı kuvvetler, Türkiye, Türk askeri birimleri ve onların unsurları da dahil olmak üzere ülkeden çekilmeli. Ülkede istikrar ancak bu şekilde sağlanır. Konuyla ilgili ABD diplomatik yaklaşımı budur” ifadelerini kullandı.

“YABANCI GÜÇLER” DİYE ANIYORLARDI

Bu açıklamaların önemi ise, Libya’daki yabancı güçler konusunda yapılan açıklamaya Washington tarafından ilk defa “Türkiye ve Türk birimleri” ifadesinin de dahil edilmiş olması. ABD, şimdiye kadar “yabancı güçler ve paralı askerler” diyerek meseleye dikkat çekiyordı. Bu gelişmeyle ABD, Türkiye’nin Libya’daki faaliyetlerine karşı olduğunu açık bir şekilde ilk defa dillendirmiş oldu. Libya’da Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Türkiye, Rusya, ABD, İtalya ve Fransa doğrudan veya askeri güç vasıtasıyla kartları yeniden karıyor.

 ÇOĞUNLUK OYLARIYLA HÜKÜMET ÇÖKÜYOR

Bu açıklamanın yapılma zamanı da manidar. Zira Trablus ve Tobruk merkezli iki yönetim geçtiğimiz yılın sonlarında bir hükümet de dahil olmak üzere bir geçiş yönetimi kurma konusunda BM’nin çabalarıyla uzlaşmıştı. Başbakanlığını Abdulhamit Dibeybe’nin yaptığı geçiş hükümeti Libya’yı 24 Aralık 2021’de yapılacak seçimlere hazırlayacaktı. Ancak parlamentoda (Tobruk merkezli diyebiliriz) Temsilciler Meclisinden 45 milletvekili güvenoyunun geri çekilmesi başvurusu yaptı. Sonrasında da 113 milletvekilinin katıldığı oylamada 89 ‘evet’ ile hükümete verilen güvenoyu geri çekildi. Yani ABD, ülkede kaosun geri gelme ihtimalinin eşiğindeyken “Türkiye ve Türk askeri çekilsin” açıklaması yapmış oldu!

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz