3 İngiliz medya organından “Türkiye üs olacak” iddiası

3 İngiliz medya organından “Türkiye üs olacak” iddiası

Daily Mail, The Guardian ve BBC Türkçe Pakistan ve Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerde mülteci merkezleri kurulmasının planlandığını iddia etti. Ankara’dan iddialara net yalanlama geldi. “Böyle bir talep iletilmedi, iletile de asla kabul etmeyiz” denildi.

Göç sorunu meselesiyle ilgili olarak İngiltere’nin önde gelen medya organlarından ilginç bir iddia ortaya atıldı. Daily Mail, The Guardian ve BBC Türkçe Pakistan ve Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerde mülteci merkezleri kurulmasının planlandığını iddia etti. Tartışmanın kaynağı İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın ‘Mail on Sunday’ gazetesi için kaleme aldığı ve pazar günü yayımlanan makalesi.

MAKALEDE ÜLKE BELİRTİLMİYOR

Wallace, söz konusu makalede “Hiçbir ülkenin tüm vatandaşlarını kalan zamanda çıkaramayacağını” söylüyor ve atılacak adımları sıralıyor. İşte tam da bu bölüm makaleyi Türkiye’de tartışma konusu haline getiriyor: “Şimdi üçüncü ülkeler ve mülteci kamplarındaki insanları nasıl işleyeceğimizi (İngiltere’ye kabul etmek üzere) araştırıyoruz. Ülkemize getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan’a komşu bölgede bir dizi işlem merkezi kuracağız” deniyor. Ancak “işlem merkezi” olarak Türkiye dahil herhangi bir ülkenin adı zikredilmiyor.

NİÇİN BÖYLE BİR ŞEY YAPTILAR?

Hal böyleyken, üç büyük medya kurumunun Türkiye’yi işin içine katması kafalarda soru işareti uyandırdı. Ancak Dışişleri Bakanlığı’ndan “Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir” açıklaması yapılarak iddialar net bir şekilde yalanlandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz