Erdoğan: Yunanistan Ege'de oldubittilerden uzak durmalı!

NotHaber

Yunanistan ile ilişkilerin ele alındığım sempozyuma katılan Erdoğan, “Yunanistan, Türkiye’nin hak ve menfaatlerine saygı göstermeli, oldubittilerden ve tek taraflı eylemlerden kaçınmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi tarafından düzenlenen Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu'na video mesaj gönderdi.

ERDOĞAN: AVRUPA, AYLAN BEBEKTEN GEREKEN DERSİ ÇIKARAMADI

Erdoğan konuşmasında Aylan bebekle simgeleşen Ege denizindeki mülteci dramını hatırlatarak “Başta Avrupa olmak üzere, Batılı ülkeler Aylan bebeğin dramından gerekli dersleri çıkarmamıştır. Mültecileri kendi topraklarında güven ve huzur içinde yaşatacak adımların hiçbiri atılmamıştır. Türkiye, Suriye kaynaklı düzensiz göçün engellenmesine yönelik verdiği olağanüstü mücadelede tek başına bırakılmıştır. Suriyeli mazlumlara kapanan kapıların, ülkemizde darbe girişiminde bulunmuş, 251 vatandaşımızın kanını dökmüş FETÖ'cü canilere sonuna kadar açılması insanlık adına hicap kaynağıdır” dedi.

“YUNANİSTAN MÜLTECİ KRİZİ FIRSATINI KAÇIRDI”

Yunanistan'ın mülteci sorununda sınıfta kaldığını ima eden Erdoğan “Mülteci krizi, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine vesile olabilecekken, bu tarihi fırsat Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumu sebebiyle heba edilmiştir. Deniz yetki alanları, adaların gayriaskeri statüsünün ihlali ve Navtex ilanları başta olmak üzere komşumuz Yunanistan'ın tansiyonu yükselten adımları karşısında daima suhuletle davrandık, meseleleri diyalog ve müzakere ile çözmeye öncelik verdik” dedi.

“KOMŞUMUZ TEK TARAFLI EYLEMLERDEN KAÇINMALI”

Yunanistan'ın Türkiye’nin hak ve menfaatlerine saygı göstermesi, oldubittilerden ve tek taraflı eylemlerden kaçınmasını beklediğini aktaran Erdoğan, “Yunanistan ile hakkaniyete, adalete ve iş birliğine dayalı, komşuluk hukukunu gözeten çözüm yolları bulacağımıza inanıyorum. Evlatlarımıza sorunlar yumağı yerine daha istikrarlı, daha huzurlu, daha güvenli bir gelecek bırakmak istiyoruz. Kendi alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen bu sempozyumun bizlere bu arayışımızda yol göstereceğini düşünüyorum” diye sözlerini sonlandırdı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz