Türkiye yerli ve milli imkanlarla ne zaman 5G’ye geçecek?

Türkiye yerli ve milli imkanlarla ne zaman 5G’ye geçecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin 2023 yılında yerli ve milli ürünlerle 5G’ye geçiş yapacağını açıkladı.

Türkiye 5G’ye ne zaman geçecek? Bu sorunun cevabını ilk ağızdan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu verdi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU 5G’YE GEÇİŞ YILINI AÇIKLADI

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda düzenlenen ‘Bakanlar Oturumu’nda konuşan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin 2023 yılına kadar 5G'ye yerli ve milli ürünlerle giriş yapmayı hedeflediğini açıkladı. Karaismailoğlu, “5G'ye giden yolda ülkemizin donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlar ile cevap verebilmek amacıyla birçok projeyi uygulamaya devam ediyoruz” diyerek alt yapı çalışmalarının devam ettiğini hatırlattı.

“TÜRKSAT 5B UYDUSU FALCON 9 ROKETİYLE FIRLATILACAK”

Uydu iletişim kapasitesini artırmak amacıyla Türksat 5A haberleşme uydusunu bu yılın başında yörüngesine fırlatıldığını anımsatan Karaismailoğlu, “Türksat 5B uydusunu ise 2021 yılı sonunda Spacex Falcon 9 roketiyle fırlatmayı planlıyoruz. Ayrıca, yerli ve milli imkanlarla yaptığımız milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın montaj, entegrasyon ve testleri hızla devam ediyor. Tüm bu çalışmalarımızla eğitimden sağlığa, ulaştırmadan tarıma tüm sektörlerde dijitalleşmeyi kolaylaştıracak bilgi ve iletişim teknolojisi altyapısını inşa etmeyi hedefliyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Türkiye’nin 19 yılda geçtiği aşamalara değinen Karaismailoğlu, “2003 yılında 20 milyar olan bilişim sektörümüzün büyüklüğü, 2020 yılında 189 milyar TL'ye yükselmiş. 2021 yılının ilk yarısı itibarıyla fiber altyapımız 445 bin kilometreye ulaşmış ve mobil abone sayımız 85 milyonu aşmıştır”  bilgisini verdi.

“İSTANBUL BOĞAZI’NIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Oturumda Kanal İstanbul’a da değinen Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'a alternatif bir su yolu inşa edeceklerini belirterek “Böylece hem İstanbul Boğazı'ndaki riskleri azaltıyoruz hem de taşıma yollarımızı çeşitlendirmiş oluyoruz” dedi.

“KANAL İSTANBUL SAYESİNDE 710 MİLYAR DOLARLIK TİCARETTEN PAY ALACAĞIZ

İstanbul’un dünya ticaretinin önemli kavşak noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, “Çok modlu ulaştırma ağını tamamlama noktasındayız. Bu kapsamda, dünyada ve Türkiye'de değişen iktisadi yönelimler ve artan ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya koyduğumuz bir vizyon projesi olan Kanal İstanbul'a büyük önem veriyoruz. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'nın güvenliği ile Asya ve Avrupa arasında şu anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay almamızı sağlayacak yenilikçi bir projedir” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz