Erdoğan'a Merkez Bankası üzerinden gönderme!

Erdoğan'a Merkez Bankası üzerinden gönderme!
NotHaber

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası rezervleriyle ilgili 118 milyar rezerv açıklamasına “Kasada 21 milyar dolar açık var” diye yanıt verdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası Rezervinde 21 Milyar dolar açık olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan merkez yürütme kurulu sonrasında ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Faik Öztrak, Merkez Bankası rezervini masaya yatırdı.

FAİK ÖZTRAK: MERKEZ BANKASI’NDA 21 MİLYAR DOLAR AÇIK VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramanmaraş mitinginde ‘Merkez Bankası rezevimiz 118 milyar dolar’ açıklamasını hatırlatan Öztrak, “Merkez Bankası tarafından IMF standartlarına göre hazırlanan, 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi' tablosu, Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervlerinden vadesi bir yıldan daha az olan, döviz kredileri, döviz borçları, SWAP anlaşmalarıyla alınan emanet dövizler ve diğer koşullu döviz borçları düşüldüğünde kasada ne kalıyor onu gösteriyor. 3 Eylül 2021 itibarıyla IMF'den alınan son 6,3 milyar dolarlık destek de dahil döviz kasasında 21 milyar dolar açık var” dedi.

“HAFTALIK VAZİYETTE AÇIK 40 MİLYAR DOLAR”

Merkez Bankası Haftalık Vaziyeti’nden derlenen verilerin yer aldığı grafikte de bankanın döviz varlıklarıyla döviz yükümlülüklerinin mukayese edildiğini aktaran Öztrak, kasadaki 119 milyar dolarlık brüt döviz rezervinden Merkez Bankasının bankacılık sistemine olan döviz borcu, IMF'den aldığı SDR tahsisatı ve SWAP'lardan oluşan döviz yükümlülükleri düşüldüğünde ise kasadaki açığın 40 milyar dolar olduğunu kaydetti.

“NET REZERVLERDE 51 MİLYAR DOLAR AÇIK VAR”

Merkez Bankasının günlük Analitik Bilançosu’ndan da net rezervlerinin hesaplandığını aktaran Öztrak, “buna göre Merkez Bankası’nın brüt döviz varlığından yurt dışına, kamuya, bankalara olan döviz borcu ve SWAP'ların çıkarılması halinde döviz kasasındaki açığın 51 milyar doları buluyor” diye konuştu.

“ERDOĞAN VE DAMADI 128 MİLYAR DOLAR REZERVİ BUHARLAŞTIRDI”

Öztrak, "Neresinden bakarsanız bakın, Merkez Bankası kasasındaki döviz ve altınlar, döviz borcuna yetmiyor. Döviz kasası sağdan da saysanız, soldan da saysanız açık veriyor. Erdoğan bunu gizliyor. Neden? Çünkü ülke ekonomisine yapılan sabotajın şahı budur. Bunun baş sorumlusu da milletin 128 milyar dolarını buharlaştıran Erdoğan ve damadıdır. Bugün ülkemiz benzer ekonomilerden olumsuz ayrışıyorsa, en ufak bir küresel rüzgar ülkemizde fırtınalar koparıyorsa sebebi budur” görüşünü savundu.

“ÜRETİM BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 4,2 DARALDI”

İşten çıkarma yasağının temmuz ayında sonlanmasıyla işsizliğin arttığını, bundan en çok sanayi sektörünün etkilendiğini öne süren Öztrak, “Bugün temmuz ayı sanayi üretim verileri açıklandı. Üretim bir önceki aya göre yüzde 4,2 daralmış. Sanayi üretimi temmuzda hız kesmiş. Tutarlı, güven veren bir ekonomik program uygulanmadığı, eğitim sistemiyle işgücü piyasasının ihtiyaçları buluşturulmadığı için işsizlik kalıcı şekilde düşmez. Milletin çalışacağı işler çoğalamıyor” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz