3600 ek gösterge memurlara ne gibi kazanımlar sağlayacak?

3600 ek gösterge memurlara ne gibi kazanımlar sağlayacak?
NotHaber

Bazı meslek grubuna ait memurların dört gözle bekledikleri 3600 ek gösterge düzenlemesinin 2022 yılının sonunda hayata geçmesi bekleniyor. Peki 3600 ek gösterge memurlara ne gibi kazanımlar sağlayacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen 3600 Ek Gösterge hayata geçtiğinde memurların emekli ikramiye ve aylıklarını arttıracak. Bazı meslek grupları için yapılacak düzenlemenin çerçevesinin ne olacağına ise görüşmeler sonrasında karar verilecek. Kasım ayında toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu’yla birlikte çalışmalar başlayacak.

3600 EK GÖSTERGEDEN HANGİ MEMURLAR YARARLANACAK?

3600 ek gösterge, ilk olarak 2018 yılı seçimleri öncesinde gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni dönemde Polis, öğretmen, Hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergelerinde artış yapılacağını duyurmuştu.

O günden bu güne tartışılan düzenlemenin hayat geçmesi halinde 30 yıllık hizmeti bulunan öğretmen, polis ve 4 yıllık ilahiyat mezunu imam hatiplerin emekli aylığının yüzde 22 artacak. Hemşire ve diğer imam hatiplerin emekli aylığının da yüzde 25 civarında yükselmesi ön görülüyor. Emekli ikramiyelerinde de 32 bin ila 38 bin lira arasında artış olabileceği belirtiliyor.

3600 EK GÖSTERGE SÜRECİ

3600 ek gösterge meselesi, Ağustos ayında tamamlanan memur toplu sözleşme görüşmelerinde de masaya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında 3600 ek gösterge konusunda uzlaşma sağlandı. Memurlara 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı için 7 ve ek olarak enflasyon farkı olmak üzere zam verildi. 2023 yılının ilk altı ayı için de yüzde 8, ikinci altı ayı için yüzde 6 ve enflasyon farkı verilmesini içeren sözleşme çerçevesinde, 3600 ek gösterge ile memur kadrosunda olmayan sözleşmelilerle ilgili düzenlemeler de 2022 yılında tamamlanması onaylandı.

MEMUR-SEN 3600 EK GÖSTERGE İÇİN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın salı günkü Memur-Sen heyetini kabulünde de gündemde 3600 ek gösterge vardı. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’ın ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam konusunda katkı sunacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatları sıralayan Yalçın, “Başta 3600 ek gösterge ve sözleşmeli istihdam olmak üzere çalışmaların başlatılması ve 2022 yılı içinde tamamlanması, kamu görevlilerinin talep ve beklentilerinin karşılanması için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması talimatını verdi” dedi.

BAZI MEMURLAR 3600 EK GÖSTERGE İÇİN EMEKİLİĞİNİ BEKLETİYOR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 3600 ek göstergenin çalışanlar memurlar açısından olmasa da emekliler açısından ciddi kazanımlar sağlayacağını belirterek “Yaklaşık 250 bin kamu çalışanı emekli olmak için 3600 ek göstergenin hayata geçmesini bekliyor” diye konuştu.

KAMU-SEN 3600 EK GÖSTERGE’DEN TÜM MEMURLARIN YARARLANMASINI İSTİYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci 3600 ek göstergenin belli meslek gruplarına değil tüm memurlara uygulanmasını talep ediyor. 3600 ek gösterge rakamlarının yeniden belirlenmesi gerektiğini belirten Kahveci, “3600 ek gösterge alamayan personelin de bu uygulamadan faydalanması sağlanmalı. Ek göstergeden faydalanamayan personele ek gösterge verilmeli ve ek göstergeler hiyerarşik düzene göre yeniden belirlenerek, idareciler başta olmak üzere ek gösterge farklılıkları giderilmelidir” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz