"Petrol sızıntısı Türkiye kıyılarına gelecek!"

NotHaber

İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Suriye’nin Doğu Akdeniz kıyılarında meydana gelen petrol sızıntısının deniz akıntısıyla İskenderun ve Mersin körfezlerine geleceğini söyledi.

Suriye kaynaklı Petrol sızıntısını değerlendiren Prof. Dr. Cemal Turan, İskenderun ve Mersin körfezlerinin girme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. İskenderun Teknik Üniversitesi’nde yaptığı basın toplantısında yetkilileri uyaran Turan, Suriye'nin Banyas bölgesinde meydana gelen petrol sızıntısının Doğu Akdeniz'e yayıldığını açıkladı.

İSKENDERUN VE MERSİN KÖRFEZİ’NE YAYILABİLİR

Meteorolojiden alınan bilgilere göre çarşamba ve perşembe günlerinde 3 ila 5 şiddetinde güney batıda oluşacak rüzgârın deniz akıntısını etkileyeceğini belirten Turan şöyle konuştu “Küçük Asya akıntısından dolayı petrol sızıntısının İskenderun Körfezi'ni, Yumurtalık-Karataş bölgesinde bulunan lagünleri ilk olarak etkileyeceği, daha sonra akıntı sistemiyle bunun İskenderun ve Dörtyol bölgelerine ulaşacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Yetkililere seslenen Turan “Körfezimizde yüzey petrol akıntılarının temizlenmesi için yeterince deniz petlerinin ilgili makam ve kuruluşlarda olması çok önemlidir. Petrol sızıntısından oluşabilecek yangın ihtimaline karşı da gerekli birimlerin yeterli önlemleri alması elzemdir” şeklinde konuştu.

DENİZ DİBİNDEKİ YAŞAM DA TEHDİT ALTINDA

Sızıntının İskenderun Körfezi'nin deniz dibi yaşam için de tehlike oluşturabileceğini öne süren için Turan, "Petrol akıntısının aynı Marmara'da müsilajda olduğu gibi belli bir zaman sonra dibe çökeceği aşikardır. Dibe çöktüğü zaman bu petrol sızıntısı dipte yaşayan ekosistemi tamamen öldürecektir. Besin zinciri de alt tabaka öldüğü zaman üst tabaka aç kalır" değerlendirmesinde bulundu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz