Yetim Aylığı Başvurusu

Yetim Aylığı Başvurusu

Yetim aylığı başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtı ve detaylar haberimizde. İşte, yetim aylığı ile ilgili tüm ayrıntılar…

Yetim Aylığı Başvurusu yapmak için e- devlet sistemi kullanılabilir. Ölüm gerçekleştikten sonra e- devlet üzerinden yetim aylığı başvuru yapılabilir. Yetim aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen bir maddi yardımdır. Eş ve çocuk arasında, yetim aylığı eşit olarak paylaştırılır. Yetim aylığı başvurusu yapmak için e- devlet sistemine kaydolmak gerekir.

YETİM AYLIĞI NEDİR?

Yetim aylığı açıklaması sigortalı olan ebeveynlerden biri hayatını kaybettiği zaman çocuklara verilen bir aylıktır. Yetim aylığı alabilmek için başvuru yapılması gerekir. Yetim aylığı eşe ve çocuklara farklı yüzdelerde verilen bir yardımdır. Yetim aylığı çocuklara verilirken dul aylığı ise geride kalan eşe verilen bir destek türüdür.

YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yetim aylığı başvurusu e- devlet üzerinden yapılır. Bir kişi hayatını kaybettikten sonra eğer çocukları ve eşi var ise ona devlet tarafından maddi destek verilir. Bu maddi desteğin adı dul ve yetim aylığıdır. Eşe yüzde 50 çocuklara ise yüzde 25 pay verilir. Tek çocuk var ise ödeme yapılacak miktar eş ve çocuk arasında eşit olarak bölünür. Yetim aylığı başvurusu eskiden Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılırdı. Ancak günümüzde e- devlet üzerinden hızlıca başvuru yapılabiliyor.

Yetim aylığı başvurusu yapmak için tıklayın.

YETİM AYLIĞI NEDEN VERİLİR?

Yetim aylığının verilme nedeni bir ailede sigortalı olarak çalışan kişinin geride kalan birinci dereceden akrabalarına destek olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından verilen yetim aylığı, sosyal devletin getirilerinden biridir. Yetim aylığının oranı alacak olan kişiye göre farklılık gösterir. Eğer eş olan kişi alacak ise bu oran yüzde 50’dir. Bir çocuk var ise yine yüzde 50 olarak dağıtım yapılır. Ancak iki çocuk varsa o zaman eş yüzde 50 alırken; çocuklar yüzde 25’er pay alırlar.

YETİM AYLIĞI NASIL ALINIR?

Yetim aylığı almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren kişiler yetim aylığı alabilir. Yetim aylığı alınabilmesi için ölen kişinin belli bir süre Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmış olması gerekir. Eğer hayatını kaybeden kişi emekli ise, ailesine ölüm aylığı bağlanır. Yetim aylığı hayatını kaybeden kişinin çocuklarına verilen bir destek parasıdır ve devlet şartları inceledikten sonra yetim aylığını vermek zorundadır.

YETİM AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

Yetim aylığı başvurusu veren kurum Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen yetim aylığına başvuru yapmak da son derece basittir. Yaşanan kaybın ardından yetim aylığını almak için Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmek gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ay belirli bir tarihte çocuğun ya da çocukların hesabına / hesaplarına yetim aylığını yatırır. Böylelikle yetim aylığı Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış olur.

YETİM AYLIĞI NE ZAMAN ALINIR?

Yetim aylığı alma zamanı için herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Yetim aylığı ölüm gerçekleştikten sonra başvuru yapılması gereken bir destektir. Ölümün ardından 30 gün içerisinde başvurunun yapılması tavsiye edilir. Yetim aylığı, ebeveyn hayatını kaybettikten sonra başvurusu yapılabilen bir maddi devlet desteğidir.

YETİM AYLIĞI NE KADAR?

Yetim aylığı miktarı her yıl farklı bir artış gösterir. Devlet tarafından belirlenen yetim aylığı miktarı 2021 ve 2022 yılları için belirlenmiştir. 2021 ve 2022 yıllarında verilecek olan yetim aylığına 125 Türk lirası kadar zam yapılmıştır. Yetim aylığı miktarı şunlardır:

  • 1625 Türk lirası duş yetim maaşı
  • 1600 Türk lirası alanlara 133 Türk lirası zam
  • 1700 Türk lirası alanlara 150 Türk lirası zam
  • 2000 Türk lirası alanlara 167 Türk lirası zam
Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz