En Düşük Emekli Maaşı 2021'de Ne Kadar?

En Düşük Emekli Maaşı 2021'de Ne Kadar?

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar? Bu sorunun yanıtı ve 2021 en düşük emekli maaşı hakkında tüm detaylar haberimizde.

En düşük Emekli Maaşı her zaman en çok araştırılanlar arasında yer almaktadır. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren vatandaşlar emekli maaşı hesaplaması yaparken en düşük olan ücreti de bilmek istiyor. Bu nedenle hazırladığımız bu haberimizde sizlere en düşük emekli maaşı ve diğer emekli ücretleri hakkında detayları derledik. İşte ayrıntılar...

En Düşük Emekli Maaşı

2021 yılında en düşük emekli maaşı ücreti 1.500,00 Türk lirasıdır. Her yıl belirli dönemlerde emekli maaşlarına zam yapılır. Yapılan zamlar neticesinde ise emeklilerin alacağı aylık maaş miktarı değişir. Emekli maaşının ne kadar olacağı farklı unsurlara bağlı olarak belirlenir. Bireylerin emekli olduğu prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık gibi durumları baz alınarak emekli maaşı hesaplaması yapılır. Emekli maaşı ayrıca memur olma durumuna göre de farklılık gösterebilir.

Emekli Maaşı Nedir?

Emekli maaşının alınması için kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Emekli maaşı almak için buna hak kazanmak gerekir. Emekli maaşı belirli şartlar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışmış kişilere verilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan ve ay düzenli biçimde prim ve sigorta ücreti yatırılan kişiler emekli olduğunda maaş alabilir. Emekli olunduktan sonra kişinin çalışmasına gerek kalmaması amaçlanır. Ancak emekli olan kişilerin maaşları geçimlerini sağlayamayacak ölçüdeyse emekli kişiler ya ek yardımlara başvuru yapar ya da çalışmaya devam ederler.

Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

Emekli maaşı alanlar belirli şartları yerine getirerek Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli olabilecek kişilerdir. Emekli maaşını Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde belirli bir süre boyunca çalışmış ve ek ödemelerini gerçekleştirmiş herkes alabilir. Türkiye’de oturma ve çalışma izni olan kişilerin ise Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek Emeklilik durumlarını inceletmeleri gerekir. Emekli maaşını, emeklilik şartlarını yerine getiren her yurttaş alabilir.

Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Emekli maaşı almak için öncelikle emekli olabilmek için devlet tarafından sunulan şartların yerine getirilmesi gerekir. Emekli maaşı alınabilmesi için bu şartlar tamamlanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulmalıdır. Emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile başvuru yapılması yeterlidir. Erken emeklilik gibi durumlarda emekli olma sebeplerine bağlı olarak ek belge ve rapor sunulması gerekebilir.

Emekli Maaşı Neden Alınır?

Emekli maaşının verilme nedeni uzun seneler boyunca ülkeye hizmet eden ve çalışma hayatına katkıda bulunan kişilere devletin bakma gerekliliğidir. Belirli şartlar ve koşullar çerçevesinde çalışarak iş gücüne dahil olan herkesin emekli olma hakkı bulunur. Bu hak ise emekli olunduğu andan itibaren aylık düzenli bir ödeneğin devlet tarafından kişiye yatırılacağı anlamına gelir.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşı en düşük ücreti 2021 yılında bin beş yüz Türk lirasına yakındır. Emekli olunan şartlar ve sigorta modeli göz önünde bulundurularak emekli maaşı ücreti belirlenir. 2021 yılı temmuz ayı için belirlenen emekli maaşının alt limitleri şunlardır:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerine 2 bin 420 Türk lirası (2000 yılı öncesinde emekli olanlar için)
  • Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerine bin 500 Türk lirası (2000 yılı sonrasında emekli olanlar için)
  • BAĞ-KUR / esnaf emeklilerine bin 763 Türk lirası
  • BAĞ-KUR / tarım emeklilerine bin 662 Türk lirası

Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Emekli maaşının ödendiği tarih Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına göre belirlenir. Genellikle her ayın 17’sinden başlayarak 26’sına kadar emekli maaşı ödemeleri yapılır. Emekli maaşı ödemeleri doğrudan bankadan ya da ATM’den çekilebilir. Hangi bankadan emekli maaşı alınacağı ise kişiye bağlı bir durumdur. İstediği banka ile çalışabilir ya da isterse daha sonra emekli maaşını farklı bir bankaya taşıma işlemi yapabilir. Emekli maaşının tarihi kimlik numarasının son numarasına bağlı olarak gerçekleştirilir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz