Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir?

Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir?

Emeklilik dilekçesi nereye verilir? Bu sorunun yanıtını ve emeklilik dilekçesi hakkında dikkat edilmesi gerekenleri haberimizde derledik.

Emeklilik Dilekçesi nereye verilir? Bu sorunun yanıtı ve Emeklilik Dilekçesi ile ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Bu belge için tüm ayrıntıları haberimizin devamında bulabilirsiniz. Emeklilik dilekçesinin verilme yeri, herhangi bir yerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.

Sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için çalıştığı işinden ayrılması ve yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Hizmet akdi ile çalışmaya başlayarak sigortalı sayılanlar kişilerin, bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi hizmet akdine tabi olarak en son çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüdür.

Ayrıca e-devlet üzerinden de yaşlılık aylığına başvuruda bulunulabilir. Emeklilik dilekçesi ilgili yere teslim edildikten sonra, 15 gün ile 3 ay aralığında sonuçlanır.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NEDİR?

Emekli olma dilekçesi, emeklilik şartlarını yerine getirmiş kişilerin aylıklarının kendilerine bağlanması ve resmi olarak emekli sayılabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeleri gereken belgedir. Bu belge, internet üzerinden ve fiziki olarak çıktısı alınarak doldurulabilir.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ İLE HANGİ BELGELER VERİLİR?

Emeklilik belgesiyle verilen evraklar, güncel olarak şöyle listelenmiştir:

SGK'dan emekli olacak kişilerin vermesi gereken belgeler:

  • Gelir vergisinden muafiyet belgesi
  • İşten ayrılma belgesi
  • Kişinin resmi emeklilik hakkı kazandığını gösteren tahsis talep belgesi ve Beyan Taahhütü

BAĞ-KUR'dan emekli olacak kişilerin vermesi gereken belgeler:

  • Kişiye ait tahsis talep belgesi

Emekli Sandığın'dan emekli olacak kişilerin vermesi gereken belgeler:

  • Vesikalık fotoğraf (3 adet)
  • Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi
  • Emekli maaşını almak istedikleri bankanın beyan edildiği bir dilekçe
  • Kişilerin okudukları okulların tasdiklenmiş diplomaları
  • Askerlik belgesi (kişilerin askerliğini resmi olarak bitirdiğini ve eğer bedelli askerlik yapmışsa mevcut borç durumunu göstermesi için alınması zorunludur.)
  • Yerleşim belgesi ile kişinin ilgili kuruma ait resmi kimliği

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NE ZAMAN TESLİM EDİLİR?

Emeklilik dilekçesinin verilme zamanı, kişilerin emeklilik şartlarına yerine getirdikleri zamandır. Yani emeklilik dilekçesinin verilebilmesi için belirli bir ay veya gün yoktur. Emeklilik günü gelmeyen kişilerin verdikleri dilekçeler reddedilir. Bu nedenle kişilerin emeklilik şartlarını resmi olarak yerine getirdiklerinden emin olmaları gerekir.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK NEDİR?

Yaş haddinden emeklilik durumu, kişilerin sigorta primlerinin dolmamasına rağmen yaşlarını doldurmuş olmaları nedeniyle emekli olmalarını sağlayan durumdur. Bu kanuna göre, kişilerin sigorta başlangıçları tarihine göre emekli olma süreleri değişir. İlgili yaş ve şartlar şöyle belirlenmiştir:

  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta ödemeleri başlayan kişilerin emekliliği için 3600 gün çalışmış olmaları, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmaları gerekir.
  • Sigortası 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortası ödenmeye başlamış kadınların 25 yıllık sigorta priminin ödenmesi ve 58 yaşlarını doldurması gerekir. Erkekler de 60 yaşını doldurmak zorundadır. Bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin en az 4500 gün prim ödemesi yapmaları gerekir.

BAĞ-KUR’LULARIN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

BAĞ-KUR’dan emekli olma koşulları, kadınlar ve erkekler için farklı belirlenmiştir:

  • Kadınlar için: 5400 çalışma günü eğer, 31 Aralık 2035'e kadar tamamlanırsa, 61 yaş; 1 Ocak 2036-31 Aralık 2037 tarihleri arasında tamamlanırsa 62; 1 Ocak 2038-31 Aralık 2039 arasında tamamlanırsa 63; 1 Ocak 2040-31 Aralık 2041 arasında tamamlanırsa 64; 1 Ocak 2042'den sonra tamamlanırsa da 65 yaşında emekli olunabilir.
  • Erkekler için: 5400 prim günü, 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlanırsa 63, 1 Ocak 3036 ile 31 Aralık 2037 arasında tamamlanırsa 64, 1 Ocak 2038'den sonra tamamlanırsa da 65 yaşında emekli olunabilir.

Emekli Sandığı’ndan emekli olmak isteyen kişiler de BAĞ-KUR üzerinden emekli olan kişilerle aynı tarih aralıklarında emekli olurlar. Kişilerin alacakları maaş hesaplamaları ise iki kurumlara emeklilik dilekçesi teslim edildikten sonra gerçekleşir. Maaş hesaplaması aylık bağlanma oranı, gösterge rakamı ve ödenen prim gününe göre belirlenen katsayı ile gerçekleşir. 5.400 prim gününden fazla ödemesi yapılan kişilerin katsayıları daha düşük olarak hesaplanır.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz