Emekli Maaşı Bağlanması

Emekli Maaşı Bağlanması

Emeklilik maaşı bağlanması hakkında tüm ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır? Detaylar haberimizde.

Emekli maaşının bağlanması, yaklaşık olarak 1 ay sürer. Verilen Emeklilik dilekçesi SGK tarafından kabul edilirse, emekli kişilerin maaşları T.C. kimlik numaralarına göre ilerleyen ayın ilgili gününde banka hesaplarına yatırılır.

Emeklilik Dilekçesi Nedir?

Emekli olma dilekçesi, emekli olma şartlarını yerine getiren bireylerin bunu resmileştirmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen yazılı belgedir. Güncel olarak emeklilik gününü dolduran kişiler belgelerini e-devlet üzerinden de onaylanarak doldurulabilir. Bu belge verilmeden kişilerin emeklilik durumları gerçekleşemez.

Emeklilik Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Emeklilik dilekçesinin yazımı, kişilerin sigorta türünün, T.C. kimlik numarasının (emekli sandığından emekli olacak kişiler sicil numarasını yazar), doğum tarihinin, emeklilik yaşını doldurduğu tarih ve kişilerin çalışmaya başladığı tarihin bilgilerinin eklenmesiyle yapılır. Bu dilekçenin kişiler tarafından imzalanması ve ilgili diğer evraklarla birlikte şahsi olarak teslim edilmesi zorunludur.

Emeklilik Dilekçesi Hangi Evrakla Teslim Edilir?

Emekli olmak için verilen belgeler, farklı sigorta türlerin emekli olan kişiler için şöyle belirlenmiştir:

4/A sigortası olanlar:

  • Tahsis ve talep belgeleri (Kişilerin çalıştıkları yerden alınabilir.)
  • Kişilerin işlerinden ayrıldıklarını gösteren belgeler
  • Gelir vergisi muafiyetleri belgeleri

4/B sigortası olanlar:

  • Tahsis ve talep belgeleri

4/C sigortası olanlar:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği
  • Askerlik belgeleri
  • Kişilerin Askeri borçları gösteren belgeler (eğer borçları varsa emekli olmadan önce ödenmesi gerekir.)
  • Fotoğraf (3 adet olması gerekir.)
  • Talep formu (emeklilik başvurusu yapan kişilerin maaşlarını hangi bankadan ve şubesinden almak istediklerini gösterir.)
  • Tahsis ve talep belgeleri

Kişilerin emekli olabilmeleri için emeklilik dilekçelerini teslim ederken bu belgelerin tümünün teslim edilmesi gerekir. Eksik belge teslimi yapılırsa emeklilik başvurusunun sonuçlanma süresi artar.

4/A Emekliliği Nedir?

4/A sigortası,bir şirket veya kurumda çalışan ve emekli olmak için SSK’ya prim ödemesi yapan kişilerin faydalandığı sigorta türüdür. Kişilerin 4/A üzerinden emekli olabilmeleri için sözleşmeli bir çalışan olmaları gerekir.

4/B Emekliliği Nedir?

4/ B sigortası, devlette kadrolu olarak çalışan kişilerin faydalandığı sigorta türüdür. Devletin bünyesinde açtığı kadrolarda bulunmaya hak kazanan ve çalışan kişiler eski adıyla bilinen BAĞ-KUR emekliliği hakkını elde ederler. Kendi iş yerleri açanların da kendi sigortaları 4/B sigortası olmak zorundadır.

4/C Emekliliği Nedir?

4/C sigortası, dönemsel olarak çalışan işçilerin faydalandığı sigorta türüdür. Emekli sandığı olarak da bilinir. Ayrıca, bu sigortanın kapsamına kısa süreli işlerde sözleşmeli olarak da çalışanlar dahildir.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bir emeklinin maaş hesaplaması, şu formül ile gerçekleşir:

  • Gösterge rakamı* Aylık bağlanma oranı* katsayı= Emekli maaşı

Bu formülde yer alan gösterge rakamı, maaş alacak kişinin son 10 yılda maaş baz alınarak hesaplanır. Bu tutarın ortalaması alınır. Katsayı sayısı olarak, 4/A emeklileri için 120.000 kabul edilir. Aylık bağlanma oranı ise kişilerin aldıkları maaş üzerinden %60 olarak hesaplanır. 4A, 4B ve 4C sigortaları kapsamında olan kişilerin tutarları aynı formüle göre hesaplanır ancak aylık bağlanma oranı ve katsayının değişmesi maaşı da etkiler.

Memur Emeklileri Ne Kadar Maaş Alır?

Memur emeklilerinin maaşları, güncel olarak 3.276 TL olarak belirlenmiştir. Yılda 2 kez memurların maaşlarına zam gelir.

3600 Günden Emeklilik Nedir?

3600 günden emekli olma, kadınların erken emekli olabilmek için faydalandığı bir avantajdır. 3600 günden emekli olabilmek için, kişilerin 15 yıl aktif olarak çalışması gerekir. Yaş doldurma sınırı yoktur. Bu türden emekli olurken kişilerin emeklilik dilekçelerinde kaç gün prim doldurduklarını yazmaları gerekir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz