DYS Evrak Sorgulama

DYS Evrak Sorgulama

DYS- Döküman Yönetim Sistemi, tüm gelen ve giden evrak işlerinde kullanılan evrak yönetim sistemidir. Bu sistem üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nda T.C. numaranız ile kayda alınan, gelen ve ya giden tüm evrakların takibini yapabilirsiniz. Sistemi yeni öğrenen vatandaşların aklında ‘DYS Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır?’ gibi soru vardır. İşte bu sorunun ayrıntılı cevapları ve DYS Evrak Sorgulama hakkında yapılması gerekenler…

DYS Evrak Sorgulama hakkında tüm detayları haberimizde sizin için derledik. Konuyla ilgili aşağıda yer alan alt başlıklar üzerinden tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Aklınızda yer alan ‘DYS Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır?’ sorusunun yanıtını bulabileceğiniz haberimizde konuyla ilgili tüm ayrıntılar detaylı olarak anlatılmıştır. DYS evrak sorgulamak için E-devlet kapısına giriş ardından “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip“ bölümünden kimlik doğrulama ile işlem yapılır. Diğer yandan E-devlet sistemi yerine “Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Kayıt ve Takip Sistemi Arama Sayfası“ yoluyla da sorgulama yapmak mümkündür. Her iki yöntem üzerinden de DYS evrak sorgulama yapmak için izlenmesi gereken adımları alt başlıklarımızdan öğrenebilirsiniz.

DYS Evrak Sorgulamada E-Devlet Şifresi Gerekli mi?

DYS evrak sorgulamada E-devlet şifresi eğer sorgulama E-devlet sisteminden yapılıyor ise gereklidir. E-devlet şifresi ise PTT şubelerinden edinilir. Kişi kendine en yakın olan PTT şubesinin vezne bölümünden TC kimlik kartını ve bir cep telefon numarası bilgisini ileterek şifreyi rahatlıkla edinir. Cep telefonuna SMS ile gönderilen E-devlet şifresi ile sisteme giriş ardından DYS evrak sorgulama yapmak mümkündür.

DYS Evrak Sorgulama E-Devletten Nasıl Yapılır?

E-devletten DYS evrak sorgulamak için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • İnternetten E-Devlet’in Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip sayfasına buradan erişim sağlayabilirsiniz: SGK SSO Evrak Takip
  • Gelen sayfa üzerinden “kimliğimi şimdi doğrula“ seçeneğine tıklanmalıdır.
  • İşlem ile açılan tablo üzerine TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi girilerek,“E-Devlet giriş“ butonuna tıklanmalıdır.
  • Bu aşamada sistem kişiyi Doküman Yönetim Sistemine aktarırı ve açılan pencereden “uygulamaya git“ seçeneği tercih edilmelidir.
  • Hemen ardından erişilen kimlik bilgilerinin yer aldığı sayfada ise kimliği doğrulama için “onayla“ seçeneğine tıklanır.
  • Son adımda ise ekrana gelen boşluk üzerinden görüntülenmek istenilen dökümanın yılı seçilip, “sorgula“ komutuna tıklanır.

Tüm bu adımların sonunda görüntülenmek istenen evrak tüm bilgileri ile ekrana yansır.

İnternetten DYS Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternetten DYS evrak sorgulama için E-Devlet haricinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt arama sayfasından E-devlet şifresiz olarak işlem yapmak mümkündür. Bu yol ile DYS evrak sorgulamak için yapılacaklar şöyledir:

  • SGK Evrak Kayıt ve Takip Sistemi için https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama sayfasını ziyaret ediniz.
  • İşlem ardından ekrana yansıyan giriş tablosuna ise TC kimlik numarası ve aranan evrakın kayıt edildiği yıl girilmeli ve “Evrak ara“ ifadeli butona tıklanmalıdır.

İşlem sonunda tarih bilgisi sunulan evrak ve hakkındaki tüm detaylar rahatlıkla görüntülenir.

DYS Evrak Sorgulamada Hangi Hallerde Yapılabilir?

DYS evrak sorgulama yapılabilen durumlar şunlardır:

  • Emeklilik başvurusunun onay durumunu evrak üzerinde öğrenmek,
  • 4/A emekli evrak takibi yapmak,
  • 4/C emekli evrak takibi yapmak,
  • 4/A maaşı evrak üzerinden sorgulamak,
  • 4/B maaş sorgulamak,
  • Emekli maaşının bağlanıp bağlanmadığını,
  • hangi aşamada olduğunu evrak üzerinden görmek,
  • SGK’ya bağlı olarak gerçekleştirilen birçok işlemin kaydını görmek,
  • evraklarına ulaşmak,

Tüm bu amaçlar dahilinde DYS evrak sorgulama gerçekleştirilebilir.

DYS Evrak Sorgulamada Evrak Dosyası Kaldırıldı Ne Demek?

DYS evrak sorgusunda evrak dosyası kaldırıldı ifadesi yer alıyor ise o evrak ile ilgili işlemlerin artık bittiği anlaşılmalıdır. Sorgulama yaptıktan sonra “evrak dosyası kaldırıldı“ ifadesi ile karşılaşılıyorsa, o evrağın tamamen iptal edildiği anlaşılmamalıdır. Sistem sadece belirli bir nedene bağlı olarak dosyayı kapatmıştır. Bu koşulda kişi direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bireysel ziyaret yaparak, evrak hakkında bilgi almalıdır.

DYS Evrak Sorgulamada Gelen Evrak Kayıtlı Ne Demek?

DYS evrak sorgulamada gelen evrak kayıtlı ifadesi ekrana geldiyse, sorgulama yapılan evrağın henüz kayıt aşamasında olduğu, sürecin devam ettiği anlaşılmalıdır. “Gelen evrak kayıtlı“ sonucunun DYS evrak sorgulama işlemi sonunda alınması halinde, söz konusu evrak için sisteme kaydedilme sürecinin devam ettiği bilinmelidir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz