Çocuk Yardım Parası Şartları

Çocuk Yardım Parası Şartları

Çocuk yardım parası başvurusu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlükleri’ne yapılmalıdır. Peki, çocuk yardım parası şartları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Çocuk Yardım Parası alma koşulları arasında TC vatandaşı olma, anne olma, kişi TC vatandaşı değil ise mavi kart sahibi olma şartları yer alır. Çocuk yardım parası almak isteyen anneler doğum ardından çocuğa kimlik çıkartarak ilgili kuruma bizzat başvuru yapmalıdırlar. Diğer yandan bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra yapılan doğumlarda alınır. Ölü olarak gerçekleşmiş doğumlar için çocuk yardım parası talep edilemez.

Çocuk Yardım Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Çocuk yardım parası başvurusu yapılan yer, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlükleri olarak açıklanmıştır. Anne olan TC vatandaşları veya mavi kartlı anneler, ikamet illerinde yer alan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlük’lerinden başvuru gerçekleştirme şansına sahiplerdir.

Çocuk Yardım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk yardım parasına başvurmak için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • Çocuk yardım parası almak isteyen anne ilk olarak, ilgili nüfus müdürlüğüne giderek çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemine kayıt ettirmelidir.
  • Ardından bu resmi adres üzerinden görüntülenen, Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi indirilmelidir.
  • Bu dilekçenin çıktısı alınıp, dilekçe kimlik, tarih, iletişim ve istenen diğer bilgiler ile doldurularak imzalanmalıdır.
  • Dilekçe ve çocuğa ait olan nüfus cüzdanının fotokopisi ile anne yaşadığı ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne giderek, her iki evrağı da teslim eder.

Tüm adımların ardından ilgili çalışanlar başvuru kaydını sağlarlar.

Çocuk Yardım Parası ve Doğum Yardım Parası Farkları Neler?

Çocuk, doğum yardım parası farkları hakkında bilgiler şöyle sıralanır:

  • Çocuk yardım parasını almak için henüz doğum yapmış olmak gerekmez. Hem yeni doğum yapmış olan hem de 15.05.2015 ardından doğum yapan ve çocuğa sahip olan anneler bu yardıma başvurabilirler.
  • Doğum yardım parası almak için ise doğumun yeni yapılmış olması gerekir.
  • Çocuk yardım parası bir kereliğe mahsus olarak 35 TL ve üzeri tutarlarda verilir.
  • Doğum yardım parası bir kereye mahsus olmak üzer ilk kez doğum yapan annelere 300 TL, ikinci kez doğum yapanlara 400 Tl ve üç ve daha fazla doğum halinde ise 600 TL olarak verilir.

Çocuk Yardım Parası Ne Kadar?

Çocuk yardım parası tutarı, liseye giden kız çocukları için alınıyorsa 60 TL’dir. Liseye giden erkek çocukları için 50 TL olarak belirlenmiştir. İlkokula giden kız çocukları için 40 TL ve ilkokula giden erkek çocuklarının masrafları için 35 TL olarak alınır. Bu tutarlar bir aylık ödemeyi ifade ederler.

Çocuk Yardım Parası Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çocuk yardım parası başvurusunu sorgulamak için “444 1 788“ numarası aranır. Arama ardından telefonu yanıtlayan PTT müşteri temsilcisine TC kimlik numarası ve çocuğun TC kimlik numarası iletilip, çocuk yardım parası başvurusunun sonucunun öğrenilmek istendiği belirtilir. Talep ardından sistemden sorgulama yapan temsilci onay veya ret yanıtına ilişkin bilgileri sunar.

Çocuk Yardım Parası E-Devlet Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devletten çocuk yardım parasını sorgulamak için Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama adresine erişim sağlanmalıdır. Hemen ardından ekranda görülen “kimliğimi şimdi doğrular“ seçeneğine tıklanır. Açılan tabloya TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi girilip, “sisteme giriş“ butonu seçilir. Yeni sayfadan “uygulamaya git“ komutuna tıklandığında ekrana yansıyan kimlik bilgileri doğrulanıp, “sorgula“ başlıklı kutucuk seçilir. İşlem sonunda çocuk yardım parası başvuru sonuç bilgisi, onay alınmış ise ödenme günü hakkında bilgi ekranda görüntülenir.

Çocuk Yardım Parası Ne Zaman Yatar?

Çocuk yardım parasının yatırılma zamanı, başvuruyu takip eden ayın 25. günüdür. Çocuk yardım parası almak için başvuru yapan ve onayı alan kişiler, takip eden ayın 25. Gününde PTT şubelerinden yardım parasını rahatlıkla çekebilirler. Çocuk yardım parası başvuru onayı halinde annelere PTT üzerinden hesap açılışı yapılır. Bu kapsamda herhangi bir başka bankaya gidilmeye gerek kalmadan, TC kimlik kartı ile PTT gişelerinden yardım parası alınır.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz