Bireysel Emeklilik iptali 2021

Bireysel Emeklilik iptali 2021

Bireysel emeklilik BES iptali, cayma hakkı süresi içerisinde olduğu gibi cayma hakkı süresi geçtikten sonra da yapılabilmektedir. İptal işlemleri için bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen vatandaşların dilekçe vermesi gerekmektedir. BES iptali hakkında detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik sisteminde sisteme üye olan kişilerden her ay yüzde 3 oranında kesinti yapılmakta ve bu sayede emeklilik yaşı gelen kişinin emekli olması sağlanmaktadır. Sistemin en önemli avantajı ise yalnızca emeklilik döneminde hayat kalitesinin korunmasını sağlaması değil, aynı zamanda yüzde 25 oranında devlet katkısı olmasıdır. Ancak çalışanların hesabından yapılan yüzde 3 oranındaki kesinti, sistemden çıkış yollarının araştırılmasına neden olmaktadır. Sistemden çıkan kişilere maaş kesintileri iade edilmektedir. Bunun yanında hak edişe bağlı olarak devlet katkıları da sistemden çıkan kişilere iade edilebilmektedir.

Cayma Hakkı Süresi İçerisinde BES İptali

Cayma hakkını kullanarak BES iptali yapılması, sistemden daha kısa süre içerisinde çıkış yapabilmenize olanak tanımaktadır. Bireysel emeklilik sistemine kaydınız yapıldığında tarafınıza bildirim yapılmaktadır. Bildirimin alınmasıyla birlikte iki aylık cayma hakkı süresi başlamaktadır. Bu süre zarfında sistemden çıkış yapmak isteyenlerin bireysel emeklilik sistemlerine dahil oldukları firma ile iletişime geçerek cayma hakkını kullanarak sistemden çıkış yapma talebinde bulunmaları gerekmektedir. Talebi alan firma tarafınıza iptal formu gönderimi yapacaktır. Form tarafınıza ulaştıktan sonra doldurup tekrar firmaya iletmeniz gerekmektedir. Cayma hakkı süresi içerisinde bireysel emeklilik iptali işlemleri yaklaşık olarak 10 gün sürecektir.

Cayma Hakkı Süresi Geçtikten Sonra BES İptali

Cayma hakkı süresi kaçırıldıktan sonra BES iptali yapılması mümkündür. Ancak bu durumda işlemlerinizin daha uzun süreceğinin söylenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte süre zarfında tarafınızdan yapılan maaş kesintileri tekrar yatırılacağı için herhangi bir mağduriyet yaşamayacağınız söylenebilmektedir.

Süre kaçırıldıktan sonra bireysel emeklilik iptali yapmak istiyorsanız öncelikle firma ile iletişime geçmeli veya dilekçe ile bireysel emeklilik iptali talebinde bulunmalısınız. Firma yaklaşık 5 gün içerisinde geri dönüşte bulunarak hesap bilgilerinizi sizinle paylaşmakta ve bireysel emeklilik sisteminin avantajlarını anlatmaktadır. Sistemden çıkış kararınız değişmediği takdirde ise iptal formu göndererek doldurmanızı talep etmektedir. Form doldurulup gönderildikten sonra sistemden çıkış işlemleriniz başlatılmaktadır. İşlemleriniz yaklaşık olarak 20 gün içerisinde sonuçlanacaktır.

Bireysel Emeklilik İptali Dilekçesi

Bireysel Emeklilik iptali için dilekçe hazırlamak, sistemden resmi olarak çıkış talebinde bulunmanız için oldukça önemlidir. Bu noktada bireysel emeklilik sisteminde bulunduğunuz çalışanların tarafınızın dilekçe oluşturmasına yardımcı olacağı söylenebilmektedir. Ancak özellikle uzaktan iptal işlemlerinde dilekçede bulunması gereken unsurları bilmek, işlemlerinizi hızlandırmanıza yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda dilekçenizin kısa sürede işleme alınabilmesi için bulunması gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz
  • İletişim bilgileriniz
  • Bireysel emeklilik sisteminden çıkma talebi
  • Maaş kesintisi iade talebi
  • Hak kazanıldıysa devlet katkısı ödeme talebi
  • Cayma hakkı süresi içerisinde çıkış yapanlar için cayma hakkı kullanıldığında dair bilgi
  • Adres
  • Tarih
  • İmza

Bireysel Emeklilik İptalinde Para İadesi

Bireysel emeklilik sistemi iptalinde para iadesi, sistemden çıkış yapanlar için en önemli konularından başında gelmektedir. Bu noktada herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı ve sistemden çıkanların para iadelerinin iptal işlemlerinin ardından hemen yapıldığını söylenebilmektedir. Cayma hakkı süresi içerisinde iptal işlemleri yapılanlar için iptal işlemleri 10 gün sürerken daha sonra iptal edenler için ise bu süre 20 günü bulmaktadır. Sistemin iptalinin hemen ardından ise para iadesi söz konusu olmaktadır.

Cayma hakkı süresi içerisinde devlet katkısına hak kazanılamadığı için yalnızca bireysel emeklilik için yapılan maaş kesintileri ödenmektedir. Ancak sonraki dönemde çıkış yapanlar için devlet katkısı ayrıca değerlendirilmekte ve hak kazanıldığının tespit edilmesi halinde ise bu ödemeler de tarafınıza yapılacaktır.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz