Bekçilik Şartları Nelerdir? 2021 Bekçilik Maaşı

Bekçilik Şartları Nelerdir? 2021 Bekçilik Maaşı

Bekçilik şartları 2021’de nelerdir? 2021 yılında bekçiler ne kadar maaş alıyor? Yanıtlar ve bekçilik hakkında ayrıntılar haberimizde.

Bekçi olma koşulları, 2021 yılı için yenilenmiş kurallara göre şöyle belirlenmiştir:

  • Başvuruda bulunacak kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır. (Türkiye sınırları içinde doğmamış kişilerin bekçilik başvurusunda bulunabilmeleri için en az 5 yıldır Türkiye’de ikamet etmeleri gerekir.)
  • Bekçi olmak isteyen kişiler 18- 31 yaşları arasında olmak zorundadır. 31 yaşını dolduran kişiler sınava alınmaz.
  • Kişilerin boy uzunluğu en az 1.67 cm olmalıdır.
  • Başvuru yapan kişilerin en az lise mezunu olmaları gerekir. Lise, ön lisans ve lisans mezunları bekçi olma hakkını elde edebilir.
  • Kişilerin vücut kitle indeksleri 18- 27 aralığında olmak zorundadır. 18 ve 27 olanlar da kabul edilir.
  • Alkol, uyuşturucu ve başka herhangi bir uyarıcı madde tedavisi görmüş olan kişiler Bekçilik sınavına alınmaz.
  • Daha önce hapis yatan veya 6 aydan daha fazla süreli olarak hapis yatma gerekliliği duyulacak bir suç işleyen ve silah taşıması farklı nedenler dolayısıyla sakıncalı bulunan kişiler bekçi olamaz.

Bekçiler Ne Kadar Maaş Alır?

Yukarıda sıralanan bekçilik şartları aşamasını geçip göreve başlayanlar ise en çok maaş durumunu merak ediyor. Bekçilik maaşı, 5 Temmuz 2021 itibariyle, güncel olarak bitirdikleri okulların seviyelerine göre şöyle belirlenmiştir:

  • İlkokul mezunu bekçilerin aylık maaşları: 5.008 TL
  • Lise mezunu bekçilerin aylık maaşları: 5.186 TL
  • Üniversite mezunu bekçilerin aylık maaşları: 5.421 TL

Bekçiliğin Cinsiyet Ayrımı Var Mıdır?

Bekçilik yapabilecek kişilerin cinsiyetleri, birbirinden ayrılmaz. Yani hem kadınlar hem de erkekler bekçilik yapma hakkına sahiptir. Ancak Jandarma tarafından belirlenen kontenjanlarda, kadın bekçilere açılan kadrolar, erkek bekçilere açılan kadrolardan daha azdır. Bekçilik alımı için kadınlardan ve erkeklerden talep edilen şartlar birbirleriyle aynıdır. Bekçilik başvurusunda bulunan kadınlardan gerekli görülmediği müddetçe ek şart istenmez.

Bekçilik Alımı Nasıl Yapılır?

Bekçilik alımı gerçekleşmesi, sırasıyla şu adımların izlenmesiyle olur:  

  • Öncelikle e-Devlet üzerinden ön başvuru yapılır. Ön başvurularını eksiksiz tamamlayan kişiler, eğer ön elemeyi geçerse sınava çağırılır.
  • Bekçilik başvurusunda bulunmuş kişiler, eğer ön elemeyi geçerse bir yazılı sınava tabi tutulurlar. Bu sınavda çeşitli alanlardan sorular mevcuttur. Bu sınav için belirlenen sınırın geçilmesi gerekir.
  • Yazılı sınavdan sonra kişiler, farklı alanlarda uzman kişiler tarafından oluşturulmuş bir kurul tarafından mülakata alınırlar. Burada uzmanlar, belirlenen konulardan farklı sorular sorarlar ve kişi buradan bir puan alır. Buradan alacakları puanın etki yüzdesi yazılı sınava göre daha yüksektir.
  • Sözlü mülakattan geçen kişilerden bir parkur tamamlamaları istenir. Bekçi olmak isteyen kişilerin bekçi olup olamayacaklarını asıl bu aşama gösterir. Kişiler, eğer belirlenen sürede parkuru tamamlarsa puan hesaplaması hakkı kazanır.

Tüm aşamalardan sonra, puan hesaplaması yapılan kişiler arasından belirli kontenjan kadar bekçi alınır. Kontenjanların doldurulma sırası puanı en yüksek olan kişilerden en düşük kişilere doğru yapılır. Kontenjan dışında kalan kişilerin aldıkları puanlar sonraki yıl için geçerli değildir.

Bekçilerin Tayin Hakları Var Mıdır?

Bekçilerin tayin durumları, mevcut değildir. Bekçilik yapan kişilerin asıl görevleri belirli bir konumdaki huzuru sağlamak için göreve başladıkları yerde çalışmaya devam ederler. Bekçiliğine başlamış kişiler, eğer herhangi bir nedenden dolayı mesleklerinden atılmazlarsa veya istekleri doğrultusuna işlerini bırakmazlarsa emekli olana kadar bekçilik görevlerini devam ettirebilirler. Bekçiliklerinin devam edebilmesi için, meslek süreleri boyunca genelev, kumarhane veya türevleri bir yerlerde yasal olmayan bir iş yaparken yakalanmamaları, kaçakçılık yapmamaları ve kaçakçılık yardımında bulunmamaları, herhangi bir örgüte üye olmamaları, kamudan ihraç suçlarını işlememeleri ve hapis cezası almamaları gerekir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz