Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler Nelerdir? Bu sorunun yanıtı ve araç muayenesi hakkında detaylar haberimizde.

Araç Muayenesinin yaptırılması için gerekli tüm belge ve ekipmanların eksiksiz olması gerekir. Peki, Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler nelerdir? işte ayrıntılar.

Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler

Araç muayenesinde istenen evraklar araca yönelik evraklardır. Bu belgelerin muayene esnasında tam olması ve geçerlilik sürelerinin devam etmesi gerekmektedir. Araç muayenesi için gerekli olan belgeler tam olmadan muayeneye girilir ise ceza kesilebilir. Araç muayenesinde sadece belgelerin değil ekipmanların da tam olması gerekir. Muayene esnasında istenen evraklar arasında trafik sigortası, fenni muayene izin belgesi ve ruhsat bulunur.

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi trafik içerisinde güvenliği ve kontrolü sağlayabilmek için yaptırılması istenen bir kontrol sistemidir. Araç muayenesi, muayeneye götürülen aracın trafik şartlarına hala uyumlu olup olmadığını incelemek için yapılır. Aracın sürüşe devam edip edemeyeceği araştırılır. Bu araştırma muayene esnasında sunulan belge ve ekipmanlar üzerinden gerçekleştirilir.

Araç Muayenesi Neden Yaptırılır?

Araç muayenesinin yaptırılma nedeni Trafik Kanunu’dur. Aracın kusuru olup olmadığı incelenerek trafiğe çıkma durumuna karar verilir. Muayene düzenli aralıklar ile yaptırılır ve aracın güncel durumu da kontrol edilmiş olur. Kazaların ve trafikte istenmeyen durumların önüne geçebilmek için araç muayenesi yaptırılır.

Araç Muayenesi Nasıl Yaptırılır?

Araç muayenesinin yaptırılması son derece kolaydır. İstenen tüm belge ve ekipmanların tam olduğuna emin olunması gerekir. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından araç muayenesi için yetkilendirilmiş kuruluştan randevu alınır. Randevu esnasında istenen belgeler ve araç içi ekipmanlar görevliye sunulur. Görevli tarafından sunulan belgeler incelenerek muayene süreci başlatılır.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yaptırılır?  

Araç muayenesi yaptırma zamanı aracın türü ve yaşına göre farklılık gösterir. Araç muayenesi için belirlenen periyotlar şunlardır:

Hususi araçlar ve var ise römorkları (B, BE ve M1G sınıfı dahil): Her iki yılda bir F Sınıfı Ehliyet (Lastik tekerlekli traktör): Her üç yılda bir Diğer araçlar ve var ise römorkları (ticari grup dahil): Yılda bir İki – üç tekerlekli taşıtlar ve var ise römorkları: Her iki yılda bir

Araç muayenesi yaptırmalıdır.

Araç Muayenesi Nerede Yaptırılır?

Araç muayenesi yaptırılan yer TÜVTÜRK olarak belirlenmiştir. TÜVTÜRK, araç muayenesi için devlet tarafından yetkilendirilen tek kuruluştur. Tüm araç muayene işlemlerinin TÜVTÜRK aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekir. Araç muayenesi yaptırılan başka bir yetkili kurum veya kuruluş bulunmaz.

Araç Muayenesi Yaptırırken İstenen Belgeler Nedir?

Araç muayenesindeki gerekli belgeler şunlardır:

Araç ruhsatı Fenni muayene izin belgesi Trafik sigortası Egzoz gazı ölçümü için muayene belgesi LPG’li otomobil var ise gaz sızdırmadığına dair belge ya da rapor

Araç Muayenesi Yaptırırken Kontrol Edilen Ekipmanlar Nedir?

Araç muayenesinde istenen araç içi ekipmanlar acil durumlarda kullanılması gereken materyallerdir. Bu ekipmanların araçta tutulması zorunlu olup muayene esnasında kontrolü yapılır. Araç muayenesinde kontrol edilen ekipmanlar şunlardır:

İlk yardım çantası Yangın söndürme aleti / tüpü Reflektör (üçgen) Stepne

Araç Muayenesi Ücretli Mi?

Araç muayenesi ücreti taşıtın türüne göre belirlenir ve her sene farklılık gösterebilir. Her ehliyet sınıfı için belirlenen farklı ücretler bulunur. Muayene öncesinde bu ücretin yatırılması ilgili kuruluşa yatırılması gerekir. Araç muayenesi geciktirilir ise ceza ödemesi de yapılır.

Araç Muayene Sorgusu Nereden Yapılır?

Araç muayene sorgusu E- Devlet Kapısı ve TÜVTÜRK üzerinden gerçekleştirilir. Araç muayenesi eğer e- devlet aracılığı ile yapılacak ise barkodlu araç muayene raporu sorgulama ekranı kullanılmalıdır. Sorgu eğer TÜVTÜRK’e ait resmi internet sitesinden yapılacak ise araç muayene istasyonları ya da plaka sorgulama seçeneklerinin seçilmesi gerekir. Araç muayenesi için ne zamana randevu almanız gerektiğini bilmiyorsanız sorgulama kanallarını kullanabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz