Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Adres değişikliği için gerekli belgeler nelerdir? Bu sorunun yanıtını haberimizde sizler için derledik. İşte, adres değiştirme işlemi tüm detaylar...
- Adres Değişikliği Nerden Yapılır?
- Adres Değiştiren Kişilerin İkametlerini De Değiştirmeleri Gerekir Mi?
- Kaç Gün İçinde Adres Değiştirilmelidir?
- Adres Değişikliği Randevusu Nasıl Alınır?
- Öğrenciler Adres Değişikliğini Neden Yapar?
- 18 Yaşından Küçükler Nasıl Adres Değişikliği Yapar?
- Adres Değişikliği Beyanı Yapmamanın Cezası Ne Kadardır?
- Adres Değişikliği Kaç Günde Geçerli Sayılır?
- Adres Değişikliği Yapmama Cezası Nereye Ödenir?
- Sahte Adres Beyanı Nereye Şikayet Edilir?
- Yurt Dışında Yaşayan Kişilerin Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
- Adres Bilgileri Kimlere Verilir?
Adres Değişikliğine istenen Evraklar, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:
- Kişiler eğer yeni taşındıkları bir yer için adres değişikliği talebinde bulunuyorsa elektrik, su, doğalgaz faturaları talep edilir.
- Evlilik nedeniyle talebi bulunulan adres değişikliği için yeni evlenen çiftlerin beraber gelmeleri yeterlidir.
Adres Değişikliği Nerden Yapılır?
Adres değiştirme işlemi, Nüfus Müdürlüklerinden yapılır. Bununla birlikte, e-Devlet sistemi üzerinden de kişilerin kendi adreslerini değiştirmeleri için sisteme izin verilmiştir.
Adres Değiştiren Kişilerin İkametlerini De Değiştirmeleri Gerekir Mi?
Adres değişimi yapıldıktan sonra başka herhangi bir işleme gerek yoktur. Nüfus müdürlüklerinden yapılan tüm işlemler, sisteme kaydedildikten sonra her yerde görülür.
Kaç Gün İçinde Adres Değiştirilmelidir?
Adres değişikliğinin gün sınırı, 20 olarak belirlenmiştir. Evlilik veya taşınma nedenleriyle farklı bir adrese taşınan kişiler bu süre dahilinde adres değişikliklerini göstermezse para cezasına tabi tutulurlar.
Adres Değişikliği Randevusu Nasıl Alınır?
Adres değiştirme randevusu, https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden veya Alo 199 hattı üzerinden verilir. Pandemi dönemi sebebiyle randevusuz olan kişilerin Nüfus Müdürlüklerine alınması yasaktır.
Öğrenciler Adres Değişikliğini Neden Yapar?
Öğrencilerin adres değişikliği, yurt veya kiralık evlerde kalan kişiler tarafından yapılmaz. Ailesi dışında birinin yanında ikamet eden öğrencilerin adres değişimi yapması yasal olarak zorunludur. Aileleri ile aynı şehirde yaşayan ancak öğrenci yurtlarında kalan kişilerin adres değişikliği yapmasına gerek yoktur.
18 Yaşından Küçükler Nasıl Adres Değişikliği Yapar?
Reşit olmayan kişilerin ikametgahları, yalnızca ailelerinden biri ile değiştirilebilir. Çocuklara anne, baba abla ve ağabey yakınlığında olan kişiler, çocukların kimlikleriyle Nüfus Müdürlüklerine gelerek bu işlemi tamamlayabilirler. 3. Kişilerin adres değişikliği veya farkı bir işlemi gerçekleştirebilmesi için geçici vekalet belgesi almaları gerekir.
Adres Değişikliği Beyanı Yapmamanın Cezası Ne Kadardır?
Adres değişikliği bildirmemenin cezası, 94 TL olarak belirlenmiştir. Adres değiştirmesine karşın bunu resmi kurumlara iletmediği tespit edilen kişilere ceza kesilir. Bununla beraber, kendi ikamet adreslerinden farklı bir adresi gösteren kişilere de ceza uygulanır ve bu cezanın tutarı 1963 TL’dir. Bu cezalarının ödenmemeleri, üstlerine faiz işlemesine neden olur.
Adres Değişikliği Kaç Günde Geçerli Sayılır?
Adres değişikliğinin sisteme düşmesi, yaklaşık olarak 15 iş günüdür. Kişiler resmi işlemleri tamamladıktan sonra en geç 15 gün içinde yeni adreslerini e-Devlet veya diğer uygulamalardan görebilirler.
Adres Değişikliği Yapmama Cezası Nereye Ödenir?
Adres değiştirmeme cezası, Mal Müdürlükleri veya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine ödenir. Kişiler nerde yaşıyor olursa olsun dilediklere yerden veya bu iki müdürlüğün resmi internet sitesi üzerinden ödeme gerçekleştirebilirler. Herhangi bir banka veya PTT şubesi bu cezanın ödemesini kabul etmez.
Sahte Adres Beyanı Nereye Şikayet Edilir?
Beyanı doğru yapılmayan adresler, kişilerin yaşadıkları yerlerin Nüfus Müdürlüklerine şikayet edilebilir. Ancak biri, bu kişileri şikayet ediyorsa elinde kanıt olarak gösterebileceği yazılı bir belge de olması gerekir. Kişiler eğer bu iddialarını kanıtlayamazsa herhangi bir idari işlem uygulanmaz.
Yurt Dışında Yaşayan Kişilerin Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Yurt dışında yaşayan kişiler, kendi ülkelerinden bulunan Türkiye Konsolosluğuna giderek ikamet adreslerini değiştirme talebinde bulunacaklarını söylemek zorundadır. Kişilerin e-Devlet şifreleri varsa ve orada bulunan ilgili sayfadan işlem yapmış olsalar dahi, Konsolosluktan resmi evrak gönderilmesi zorunludur.
Adres Bilgileri Kimlere Verilir?
Kişilerin adres bilgileri, yalnızca resmi olarak onlarla aynı evde yaşayan kişiler tarafından öğrenilebilir. Adres değişikliği gibi bu işlem de ikameti aynı ev içinde görünen kişiler için olur. Bunun dışında, istisnai olarak herhangi bir suça karışmış veya aranan kişilerin adresleri ilgili kişilere verilir.