Vatandaşa gıda fiyatlarında korkutan haber! Ocak ayından sonra zam tufanı başlıyor

Vatandaşa gıda fiyatlarında korkutan haber! Ocak ayından sonra zam tufanı başlıyor

Tüm dünyada gıda ve enerji fiyatlarında hızlı yükselişler meydana gelirken, Türkiye’de de fiyatlar el yakmaya başladı. Ünlü gazeteci, gıda ürünlerine peş peşe gelen zamları değerlendirirken “Asıl zamlar yılbaşından sonra” ifadelerini kullandı. İşte detaylar…

Dünya genelinde koronavirüs salgını sonrası ekonomik durgunluk kendini hissettirmeye başladı. Dünyanın önde gelen ekonomilerinde de giderek artan fiyatlar yüksek enflasyona yol açtı. Küresel çapta görülen tedarik ve üretim krizleri stokçulukla birlikte gıda ürünlerindeki sorunları tetiklemeye devam ediyor.

İç piyasada ise artan döviz kurları ve enflasyon, gıda ürünlerine Zam üstüne zam yapılmasına yol açtı. Enflasyonun, doların, elektrik ve benzinin giderek zamlandığı ortamda vatandaş artan Gıda Fiyatlarına isyan etmeye başladı. Konuyla ilgili son gelişmeleri ve güncel değerlendirmeleri yorumlayan Canan Eraslan çarpıcı ifadeler kullandı.

Gıda Fiyatlarında Asıl Zamlar Yılbaşından Sonra

Vatandaşların artan gıda fiyatlarına tepki gösterdiğini dile getiren Eraslan, süte gelen yüzde 48 zammı değerlendirdi. Fiyatlara yüzde 100 olarak yansıtılan bu zam, market rafında bir litre sütü 16 liraya kadar çıkardı. Süt fiyatı zamlanınca doğal olarak süt ürünlerinin fiyatları da hızla arttı.

Süte gelen zamdan sonra 1 kg tereyağı 100 liraya, peynirin ortalama fiyatı ise 80 liraya fırladı. Bir kg yoğurdun fiyatı 10 lirayı aştı. Yemi dolarla satın alan yumurta üreticisinin 30’lu paketler halinde sattığı yumurtaların fiyatı da 40 liraya dayanmasıyla vatandaşları isyan ettirdi. Ekmek 3 lira, 1 adet simit ise 3.5 lira olunca gıda fiyatları el yakmaya başladı.

“Stokçuluk Daha İyi Kazandırıyor”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Avdagiç, kurdaki aşırı dalgalanmanın bir an önce durdurulması gerektiğini belirtirken, "Daha çok ihracat yapmalı, daha çok üretmeliyiz." ifadelerini kullandı. Gıda üreticileri ise artan fiyatlar hakkında şunları söyledi: “Dolarla birlikte her şey tehlikeli bir hâl alıyor. Şu anda üretime yönelme çok zor, hatta mümkün değil. Çünkü stokçuluk daha iyi kazandırıyor.” Üreticiler bu duruma acil el atılmazsa, yılbaşından sonra gıda fiyatlarının can alıcı noktaya geleceğini belirtti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz